Méh ultrahang, cisztikus képlet (jelige: animagus)

A nőgyógyászomnál voltam rengeteg vérzéssel. Megvizsgált és az átlagosnál nagyobbnak ítélte a méhemet. Elküldött UH-ra és vérvételre, amin tumor markert kért. A leletemen a következők vannak, és félek, hogy ez rák.

7 cm tengelyhosszúságú uterusban 4 mm-es endom. Az uterustól jobbra 8 cm-es, helyenként papillarizált cystikus képlet ábr., melyben áramlás nem detekt. A Douglasban szab. Foly. B.o. norm. szerkezetű ov.

Kérem mondják meg, van-e félnivalóm.

Az ultrahang vizsgálat leírja, hogy a méhben milyen vastag az endometrium, vagyis a méh belső nyálkahártyája (4 mm-es jelenleg). Emellett az ultrahang egy cisztikus, vagyis cisztákat tartalmazó képletet ír le a méhtől (uterus) jobbra.

A Douglas-üregben, ami egy hashártyával bélelt üreg, a legalacsonyabb pontja a hashártyának, szabad folyadékot látnak, de mennyiségéről nem nyilatkoznak. Itt csekély mennyiségű folyadék normálisan is előfordulhat, de felszaporodása valamilyen hasi betegségre utalhat. Bal oldalon normális szerkezetű ováriumot, vagyis petefészket látnak.

Csak ebből az egyetlen leletből nem lehet megmondani, van-e félnivalója, hiszen az ultrahang vizsgálat önmagában nem elég annak eldöntésére, hogy a méhtől jobbra eső cisztás képlet (melynek mérete nincs rajta a leleten) jóindulatú petefészek cisztát jelent, vagy netán rosszindulatú daganatot. Tehát valószínűleg további vizsgálatokra van szükség.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
A rák stádiumának meghatározása
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fogamzásgátló – méhtestrák
Méhdaganat stádiuma
Méhtestrák, kismedencei sugárkezelés

Méhtestrák sugárterápiája

Méhtestrák miatti sugár mellékhatása vizelésnél
Méhtestrák elleni védekezés
Méhtestrák felfedezése
Túlélés kemoterápia után 2.
Méhdaganat, stádiumbesorolás
Méhdaganat eltávolítása után
Műtét után kell-e rákszűrés?
Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók
Vizelettartás helyreállítása
Kapcsolat a rák és a császármetszés között?

Top