Méhdaganat eltávolítása után (jelige: mola)

Méhlepény rosszindulatú daganata (mola) miatt eltávolították a méhemet és mindkét petefészkemet. Műtét után kemoterápiás kezelést kaptam, majd 6 hónap béta-hcg követés történt. Ezek eredményei 1,5 – 2,6 IU/L volt.

Az orvosom szerint ezek elfogadható eredmények, így 1 év múlva kell újra mennem béta-hcg kontrollra. Én azonban aggódom, és szeretném tudni, hogy tudnám ezt ellenőrizni? Illetve szeretném tudni, hogy kell-e rákszűrésre járnom?

Ha valami panasza van, érdemes korábban is béta-HCG vizsgálatot elvégeztetniük. Egy tumormarker vizsgálat önmagában nem ad felvilágosítást a betegség állapotáról, de emelkedése jelezheti annak kiújulását.

A köznyelven rákszűrésnek nevetett vizsgálatnál elsősorban a méhszáj-méhnyak állapotát értékelik, feltételezzük, hogy a méheltávolítással és a petefészek eltávolításával járó műtétnél úgynevezett total exstirpatio, vagyis teljes méheltávolítás történt Önnél, ekkor nincs méhnyak-méhszáj sem, amit vizsgálni lehetne, tehát nem lehet elvégzetni azokat a vizsgálatokat, amelyekre a rákszűrésnél sor kerülne. Az ellenőrző – többek között nőgyógyászati – kontrollvizsgálatokat viszont nem szabad elhanyagolni.

A bevatkozásról részben a zárójelentése ad felvilágosítást, részben, ha kétsége marad, az Önt ismerő, kezelő, a kórelőzmények birtokában lévő orvostól tud felvilágosítást kapni.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
Petefészekrák
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Műtét után kell-e rákszűrés?
Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók
Petefészekrák, bizonytalanságok
Abbahagyni a kemoterápiát?
Nőgyógyászati műtét

Top