Méhdaganat stádiuma (jelige: Erzsike)

Egy ismerősöm kért meg, hogy írjak önöknek. Az anyukáját méhdaganattal műtötték, és az a furcsa dolog áll fenn evvel kapcsolatban, hogy nem értik, maradt-e áttét a szervezetében vagy sem. Egyik orvos végső stádiumot mond, a másik pont az ellenkezőjét. Kérem segítsenek eldönteni, vajon melyik áll fenn.

66 éves, 2010. 05. 12-én hasi méheltávolítás történt adnexumokkal. A végleges szövettani vizsgálat G2 malignitásfokú pt3a, pnx, pmx stádiumú folyamatot igazolt a nyirokérben tumorembolusokkal. Onkológiai adatok: tumor típusa adenokarcinoma, serosos típus.
Egyéb megjegyzés: mucinosus komponenes nincs.
Tumor helye: méh. Mérete: 45 mm, Histologiai gradus: G2, Peritumorális érinvázió: a nyirokérben pereneurális tumorterjedés nincs; Figo besorolás: IIIa

Mirigyrákról (adenocarcinoma) van szó, amely közepes rosszindulatúsági fokú (G2), s a nyirokérben láttak daganatos sejtcsomókat.

A FIGO IIIa besorolás méhtest daganatoknál azt jelenti, hogy a daganat a méh függelékeire (pl. petevezeték, petefészek) terjed vagy a hasi mosófolyadékban (a műtét során a has átöblítésekor) rosszindulatú sejteket látnak. Gyakorlatilag ugyanezt jelenti a pT3a jelölés, amely a TNM stádiumban használt jelölés, s az elsődleges daganat méretére (T = tumor) utal.

A TNM beosztásra vonatkozó egyéb adat nincs, mert mind a nyirokcsomók (n = node, nyirokcsomó), mind az áttétek (m = metastasis) vonatkozásában „x” jelölést használtak. Ez azt jelenti, hogy a szövettani értékelést végző szakembernek nincs erre vonatkozó adata. (Ez képalkotó vizsgálatokkal térképezhető fel.)

A jelen leletből tehát nem derül ki az, hogy van-e távoli áttét. Lehet, hogy az az orvos, aki a rosszabb kilátásokat mondta, olyan egyéb vizsgálati eredmény (ultrahang vizsgálat, CT kép, stb.) ismeretében adott felvilágosítást, amely valahol a szervezetben leírt már távoli áttétet. Feltételezzük, hogy kontrollra kell majd mennie, akkor az összes rendelkezésre álló lelet ismeretében tanácsoljuk, hogy kérjen ismét felvilágosítást orvosától, orvosaitól.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
A rák stádiumának meghatározása
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhtestrák, kismedencei sugárkezelés
Méhtestrák sugárterápiája

Méhtestrák miatti sugár mellékhatása vizelésnél
Méhtestrák elleni védekezés
Méhtestrák felfedezése
Túlélés kemoterápia után 2.
Méhdaganat, stádiumbesorolás
Méhdaganat eltávolítása után
Műtét után kell-e rákszűrés?
Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók
Vizelettartás helyreállítása
Kapcsolat a rák és a császármetszés között?

Top