Méhnyak rosszindulatú daganat

Édesanyámon (64 éves) két hete egészségügyi kaparást végeztek miután vérezni kezdett. Mindenhol azt olvasom, hogy korai stádiumban jelentkezik vérzés, és ahogy nála jelentkezett, orvoshoz is fordult. Ennek ellenére, bár nem sokat értek a szövettani vizsgálatból, nem úgy tűnik, hogy ez az általánosítás igaz lenne. A szövettan után a főorvos úr is megvizsgálta, aki N8720 súlyos cervicalis dysplasia-t diagnosztizált. És most éppen MR időpontra várunk. Az alábbiakban csatolom a szövettan eredményét is.

Önök szerint milyen esélyekkel indulunk neki ennek a harcnak? Milyen stádiumban van? A leírtak alapján milyen rákja van: laphámrák vagy adenocarcinoma vagy vegyes típus? Milyenek a túlélési esélyek? Tudnak-e esetleg valamilyen kezelést javasolni azon felül, amit gondolom a főorvos úr az MR után javasolhat?

Mikroszkópikus leírás:
Mikroszkóp alatt vér mellett szakadozott szövetdarabkák láthatóak, amelyek szinte teljes egészében daganatszövetnek felelnek meg. Fészkekben-kötegekben megjelenő atypusos laphámrészleteket látni, ahol a magok megnagyobbodottak, durva chromatrin állománnyal, valamint nucleolussal rendelkeznek. Számos osztódó sejtalakot látni. Atypusos oszlás is mutatkoztak. Mirigystructúra nem látható, papillaris szerkezet sem mutatkozik.

Diagnózis: carcinoma planocellulare non-keratoides részletei
Megjegyzés, vélemény: a daganat valószínűsíthetően a corpus cervicalis részletéből ered
BNO: C5390 méhnyak rosszindulatú daganata k.m.n.
SNOMED: T: T84000 endometrium k.m.n.
M: M81403 Adenocarcinoma Nos

AMBULÁNS LAP
Mellső és hátsó boltozat lerövidült porckemény portio, rendkívül szűk hüvely. Kicsi uterus. Bal oldali parametrium imponál kiszélesedettnek. Szövettani lelet cervicalis folyamatot valószínűsít, és a fenti status frakcionált ellátás végzését rendkívül megnehezítené. Azt elfogadva, hogy a portio folyamat valószínűsíthető, MR eredményektől praeop. irrad. opus vagy post irradáció javasolt vagy OOI-be irányítandó.

Megáll. diagn.: N8720 súlyos cervicalis dysplasia

A vérzés gyakran valóban korai folyamatra hívja fel a figyelmet, ezért hangsúlyozzák mindig az orvosok és a felvilágosító irodalom, hogy rendellenes vérzésnél vagy posztmenopauzában jelentkező bármilyen, akár csak pecsételő vérzésnél is nőgyógyászati vizsgálat szükséges. De vannak olyan daganatok is, amelyek nem adnak korán jelet vérezgetéssel, s csak egy előrehaladottabb állapotban jelenik meg a vérzés.

A szövettani diagnózisban el nem szarusodó laphámrákot (carcinoma planocellulare non keratoides) írtak le, ugyanakkor a szövettani kódolásnál mirigyhámról kiinduló rákot (adenocarcinoma, M81403) írtak le. (A „nos” azt jelenti hogy „not otherwise specified” = pontosabban meg nem határozott.)

A parametrium a méh mellett két oldalt lévő kötőszövetes rész. Gyulladások esetén is megvastagodhat, hegesedhet, de daganatos folyamat is beszűrheti. Erre írta a vizsgáló orvos, hogy kiszélesedettnek tűnik. A portio (méhszáj) akkor válik porckeménnyé, ha daganat szűri be. A kismedence daganatos érintettségéről a tervezett MR vizsgálat adhat további információt. Ettől függ a további kezelés is, szóba jön a leírás szerint sugárkezelés (irradiáció) egy esetleges műtét (opus) előtt vagy után (preoperatíve vagy posztoperatíve), illetve felmerül az ambuláns lap szerint annak lehetősége is, hogy a beteget az Országos Onkológiai Intézetbe (OOI) irányítsák.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Carcinoma planocellulare, méheltávolítás
Carcinoma planocellulare
Küret vagy méheltávolítás?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?
Indokolt konizáció után a méheltávolítás?
Dysplasia, CINIII
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Méheltávolítás utáni ultrahang
Konizáció, szövettan után: cervicalis dysplasia
P3 citológia kontrollja
HPV gyanús: P3 citológia lehet felfázástól is?
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?
Nőgyógyászat: lehet rosszindulatú?

Top