Méhnyakrák áttét nélkül (jelige: majom)

Méhnyakrákot diagnosztizáltak, pontos megnevezése carcinoma epidermoides non cornescens colli uteri. A vizsgálatok szerint a hólyagot és más szervet nem érint, a rectum és a hólyag között található néhány idegen szövet. Ez utóbbit spirál CT mutatta ki a cystoscopia és a rectoscopia negatív.

A legközelebbi vizsgálat PET-CT /a sugár és kemoterápiát megelőzően/, amiről azt szeretném tudni, hogy ezen vizsgálat kizárja-e a kolonoszkópiát, mert volt aki ezen vizsgálat elvégzését is szorgalmazta.

Szeretném tudni mennyi esélyem van a gyógyulásra? Válaszukat aggódva várom.

Ez a betegség többnyire helyileg terjed, tehát a hosszú távú kilátások és a gyógyulás szempontjából  jó hír, hogy a cystoscopia és a rectoscopia negatív, és a betegség nem szűrte be a hólyag falát, illetve nem terjed be a végbélbe.

Ha a képalkotó vizsgálatok kizárják azt, hogy távoli (tüdő, máj, stb.) áttéte lenne, akkor a nagy esetszámú követéses vizsgálatok alapján az 5 éves túlélési esélyek 75% felettiek.

A PET nem helyettesíti a colonoscopiát, mert a béltükrözés során a bél felszínének kicsiny elváltozásai jól láthatóak, s ezek, ha kicsinyek, még ha daganatosak is, nem biztos, hogy halmozzák a PET-ben használt (FDG elnevezésű) anyagot. Ugyanakkor azt, hogy valóban szükség van-e colonoscopiára a negatív rectoscopiás eredmény mellett, onkológus kezelőorvosának kell eldöntenie.

Top