Méhnyakrák (carcinoma in situ) kialakulásának oka

P3 citológia után konizacióm volt, nem sikerült épben a kimetszés. A lelet carcinoma in situ volt. A második műtét sikeres volt. Most, 3 hónappal utána szerencsére P2-es az eredményem. Elvégeztettem a HPV tipizálást is, hogy megtudjam az okát a betegségemnek. Az eredmény negatív.

A kérdésem az lenne, vajon mi lehet az oka, hogy kialakulhatott nálam egy rákmegelőző állapot?

30 éves vagyok, 19 évesen kezdtem szexuális életet, a férjemmel, tehát más partnerem nem volt. Nem voltak szexuális úton terjedő betegségeim, gombáim sem. Jelenleg nem dohányzom, bár volt kb. 5 év, amikor úgy heti egy dobozzal szívtam.

A rizikófaktorok közül talán a dohányzás az egyetlen, ami kiválthatta, de furcsának tartanám, hogy ez a pár év, nem masszív dohányzás okozott volna ekkora bajt.

A daganatok kialakulását számos tényező befolyásolhatja. A rizikótényezők annyit jelentenek, hogy bizonyos, a rizikótényezőnek kitett embereknél egyes daganatok előfordulása gyakoribb. A legtöbb esetben nem lehet megmondani, hogy egy adott betegnél pontosan mi indította el a sejtek rosszindulatú elfajulását, ilyen az Ön esete is, hiszen nem derült fény például onkogén (rákkeltő) HPV vírus jelenlétére sem.

(Miután a legtöbb esetben nem látszik a közvetlen ok-okozati összefüggés, ill. nem dohányzók is megbetegedhetnek, ezért menti fel a lelkiismeretét sok dohányos, s bagatellizálja el azt a tényt, hogy pl. a tüdőrákot 90 százalékban a dohányzás okozza, amely számos más tumortípus, például a szájüregi daganatok, a gyomorrák, a veserák, a húgyhólyagrák, stb. kockázatát növeli a folyamatosan a szervezetbe adagolt méreganyagok által.)

A daganatos sejtek kialakulása gyakran többlépcsős folyamatként történik, ezért is fontos, hogy a rákmegelőző állapotokat szűrni és követni lehessen, pl. a méhnyak elváltozásait vagy a vastagbélpolipokat időben észre lehessen venni, s még akkor el lehessen távolítani, amikor nem a kifejlett rákos daganat jelent meg.

Kapcsolódó cikkek:
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Dohányosok az onkológiákon

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3 és HPV, immunrendszer erősítése
Citológiai eredmény: P2
P2-es eredmény, reaktív elváltozás
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top