Méhnyakrák, gerincfájdalom

Rosszindulatú méhnyakrákkal műtöttek. Műtét előtt 3 alkalommal kaptam kemoterápiát. Műtét után 23 külső és 3 belső sugárterápiát. Folyamatos gerinc (alsó részén) és lábszár (felső) fájdalmat érzek. Összefüggésben lehet ez a sugárterápiával?

A sugárkezelés mellékhatásai a besugárzott területtől és a sugárdózistól függenek. Vannak a kezelés alatt jelentkező mellékhatások, melyek általában a terápia vége felé fokozódnak, még az utolsó beavatkozást követően is erősödhetnek, de 2-4 héttel a befejezés után már jelentősen csökkennek. Előfordulnak azonban hónapokkal, évekkel később megjelenő mellékhatások is.

Az alsó gerincszakasznál érzett, illetve a lábba sugárzó fájdalom összefügghet hegesedéssel is, de nem zárható ki a betegség esetleges kiújulása sem. Ezért képalkotó vizsgálatok (ultrahang, CT) elvégzésére is szükség lehet.

Ahhoz, hogy az Ön esetében el lehessen dönteni, a jelzett fájdalom összefüggésben lehet-e a sugárterheléssel, az elvégzett operációval vagy egészen más természetű okokkal függhet össze, azt tanácsoljuk, hogy konzultáljon a sugárterápiás orvossal vagy kezelőorvosával.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Sugárterápia a tumorok ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Hosszútávú mellékhatások
Sugárterápia és gyerekek
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top