Méhnyakrák gyötrő tünetei (jelige: Édesanyám)

Édesanyám 2005-ben méhnyakrák műtéten esett át. Utánna kapott 25 sugárkezelést hüvelyen és hason keresztül. A kezelések alatt alig jelentkeztek a mellékhatások (bőrpirosság, hasmenés), mondhatni jól érezte magát. A kórházból hazakerülve sem jelentkeztek hónapokig mellékhatások.

2006. szeptember óta azonban állandó hasmenéssel és hányással küzd. A mai napig nem tudjuk mi az oka ennek, de már több mint 20 kg-ot fogyott, és a hasa teljesen fel van puffadva (mindig, és nagyon kemény, fájdalmai vannak miatta), állandó bélmozgása van, hangos hangkísérettel (ez is fájdalommal jár).

Rengeteg gyógyszert szed, de az állapota nem javul. A vizsgálatok eredményeként a sugárkezelés hatására felborult a bélműködése, valamint apró, fehér színű hólyagok vannak a végbelében.

Egy másik vizsgálat szerint Candida fertőzése van, és ennek megfelelően diétázik, de az állapota semmit nem javul. Az állandó hasmenés miatt fáj az aranyere. A haspuffadása sem múlik el, egyre nagyobb fájdalmai vannak.

Mit tehetünk?

Feltételezzük, hogy a folyamatos, most már 20 kg-ot elérő fogyás miatt történtek olyan kontrollvizsgálatok is, amelyek a betegség kiújulásának kizárására irányultak, s ezek ismételt negativitása után valószínűsítik azt, hogy a korábbi sugárkezelés okozza a panaszokat.

A sugárkezelés mellékhatásaként igen sokszor hólyag- és bélgyulladás lép fel, „ez az ára” annak, hogy a megfelelő dózisú sugárkezelés a daganatsejteket elpusztítsa. Nagyon nehezen kezelhető és lassan gyógyuló gyulladás jelentkezhet, ezért nagyon fontos a diéta, amely mellett a kezelőorvossal egyeztetve meg lehet próbálni a gyógyszeres terápiát, a problémára recept nélkül kapható készítmény is rendelkezésre áll.

Tekintettel arra, hogy a sugárkezelés több mint két éve történt, a béllel kapcsolatos tünetek pedig 6-8 hónaposak, gasztroenterológiai konzílium segítségével valamilyen gyulladásos bélbetegség irányába is történhet kivizságlás.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia a tumorok ellen
Méhnyakrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hosszútávú mellékhatások
Sugárterápia és gyerekek
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top