Méhnyakrák, HPV, szexuális kapcsolatok

2007 júniusában műtöttek P3-as eredménnyel. 2008 augusztusában HPV tesztet csináltattam. Az eredményem: HPV, enyhe fokú dyspl., CIN-1. Papanicolaou: P23 P II-III.

A férjemnek kb. 10 évvel ezelőtt volt egy lézeres műtéte, a hímvesszőjéről szemölcsszerű elváltozást távolítottak el. (Több partnere volt akkor és én még nem ismertem. Nekem ő volt az első szexuális partnerem.)

Kérdéseim:
1. Ez az eredmény rosszabbodhat-e? HPV hordozó vagyok?
2. A férjem hordozhatja-e a HPV-t?
3. Esetleg az ő múltja elősegíthette-e az én betegségemet? (Az én családomban nem volt senkinek ilyen betegsége.)
4. Ha én más férfival létesítenék kapcsolatot, akkor az elkaphat-e tőlem valamilyen betegséget, HPV-t?

Azt, hogy Ön HPV hordozó-e, kontrollvizsgálattal dönthető el, leveléből kiderül, hogy augusztusban HPV pozitivitás találtak, vagyis kimutatták a HPV-t, azaz a humán papilloma vírust a méhnyakról származó kenetben.

A HPV az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő kórokozó. A HPV-nek közel száz fajtája van: az úgynevezett alacsony kockázatú csoportba tartozók szemölcsöket okoznak, míg a magas kockázati csoportba tartozó HPV törzsek szerepet játszhatnak rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásban is.

Mind a férfiaknál, mind a nőknél nagyon magas a tünetmentes vírushordozók aránya (a férfiaknál a végbélben, a péniszen, illetve a gáttájon is fertőzött lehet a hám). Mivel ezek a vírusok nagyon gyakoriak, még gyakori partnercsere sem kell ahhoz, hogy kialakuljon a fertőződés: vannak vizsgálatok, amelyek azt mutatják, hogy a felnőtt lakosság négyötöde esett már át HPV fertőzésen. Az esetek többségében az immunrendszer képes legyőzni a kórokozót, azonban – mivel több fajtája van a HPV-nek – egy újabb törzs újabb fertőzést okozhat.

Kérdésére tehát azt válaszolhatjuk, hogy férje is lehet HPV hordozó, s nem elképzelhetetlen, hogy az ő korábbi betegsége összefüggésben áll az ön pozitív HPV leletével, de lehet, hogy a két dolog között nincs összefüggés. Azt, hogy az Ön családjában nem fordult elő ilyen betegség, nem lehet biztosan állítani, legfeljebb nem történtek ezirányú vizsgálatok és/vagy nem derült fény a betegségre. Amennyiben Ön jelenleg HPV hordozó, akkor egy új nemi kapcsolatban a partnerét megfertőzheti (vagy tőle is kaphat HPV fertőzést, akár más, az Ön szervezete által még nem ismert vírustörzs fertőzése révén).

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
P3-as kismama
P3 és terhesség
P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?
Szemölcs, orális szex és torokrák

Top