Méhnyakrák II B stádium (jelige: anyujáért aggódó)

Anyum a méhnyakrák II B stádiumában van. Nem műtötték, csupán sugárterápiát kapott. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez után gyógyulás lehetséges-e? Ezzel még mennyit élhet? Ő nagyon jól érzi magát.

A II B stádium azt jelenti, hogy a méhnyakrák ráterjedt a környezetére, a hüvelyre, érinti a medence falát, de ebben a stádiumban még nincsenek képalkotó vizsgálattal kimutatható áttétek a közeli vagy távolabbi szervekben.

A helyileg és regionálisan kiterjedt méhnyakráknál sugárkezelést alkalmaznak a daganatosan beszűrt területre. Igyekeznek a lehető legmagasabb sugárdózist adni a daganatra, s közben a lehető legkisebbre csökkenteni a környező egészséges szervekben (pl. hólyag, végbél) a sugárterhelést.

A megfelelően tervezett és kivitelezett sugárkezelés segítségével a II B stádiumú beteg a sugárkezelést követően meggyógyulhat; ennél a betegcsoportnál az 5 éves túlélés a betegek közel háromnegyedénél elérhető.  (Ez statisztikai mutató, az egyéni gyógyulási esélyek természetesen ettől eltérhetnek.)

Magától értetődik, hogy rendszeres onkológiai-nőgyógyászati kontroll vizsgálatokra akkor is szükség van, ha a beteg jól érzi magát.

Top