Méhnyakrák II vagy IV stádium

Segítségüket szeretném kérni az alábbi kórisme értelmezésében.

Méhnyakrák észlelése curette után: HDG: Carcinoma plenocell. (Döntően in situ, de néhány részletben már invazív jelekkel) et polypus fibroadenomat. cerv.uteri.secretios endometrum részletek.) UH: MéH: 10,1×4,97 cm hypertrophias, hátsó falban 3,6 cm-es, mellső falban: 1,5 és 1,4 cm-es intramurális myoma góc. Myometrium: norm. Méhüreg: norm. Endometrum: 8 mm, endo-myoetrialis határfelület éles. Petefészkek: bal norm., jobb: norm.

Conistio + fract. curett age után: HDG: carcinoma planocellulare cervicis uteri grade II. minimálisan pT1b2 NX, R1

Has és kismedence CT: a májban ábrázolódó apró hypodens góc nagy valószínűséggel kis cysta. Kiterjedt paraaorticus, paracavalis nyirokcsomók. Megnagyobbodott inhomogén uterus, melyen belül myoma göbök is észlelhetők. Az arteria iliaca communisok mentén is ábrázolódnak nem kóros méretű, de a megszokottnál több nyirokcsomók.

Mellkas RTG: metastatisra utaló rtg. eltérést a vizsgálat nem igazolt. Negatív tüdő és szívlelet. Szövettan: Carcinoma Planocellulare cervicis uteri grade II. minimálisan pT1b2 NX, R1

A conisatum feldolgozása kapcsán a szövetminta teljes egészét igen előrehaladott állapotú, elszarusodási jeleket nem mutató, necroticus daganatszövet infiltrálja, mely az endo- és ectocervicalis részt, resectios széleket mindenütt eléri. Normális porciorészlet a mintákban nem igazolható. A tumor fészkeket képez, a kimetszések többségében comedo mintázat is megfigyelhető, elszarusodási jelek csak elvétve láthatók. A B és C jelölésű szövetmintát vizsgálata kapcsán az előzőekkel megegyező szöveti struktúrát mutató laphám carcinoma szintén felfedezhető, azzal a különbséggel, hogy a C jelölésű mintában minimális mennyiségű inactiv endometrum nyálkahártyarészlet is fellelhető, azonban a szövetminta jelentős része itt is daganatszövetnek felel meg.

Stadium: FIGO: IV
PET/CT eredmény még nincs
Terápia: radiokemoterápia

5 hét radiosugár- és kemoterápia következik, utána megműtenek. Vagy ebben a státuszban már nem?

A leírtakból az derül ki, hogy Önnél konizáció (a méhnyakból kúp alakú darab kimetszése) történt, illetve szövettani diagnózis felállítása érdekében kimetszés, valamint méhüregi kaparás (küret).

A szövettani eredmény azt mutatja, hogy a méh üregéből származó anyagban nem volt daganatos elváltozás, csak a méhnyaki anyagban. A patológus (a szövettant értékelő szakorvos) a szövettani minta vizsgálatakor nem tudott pontos stádiumbeosztást adni. Azt tudta megmondani, hogy a daganat eltávolítása nem az épben történt: ez azt jelenti, hogy a daganatos folyamat eléri a kimetszés széleit.

A has-kismedence CT lelet nem nyilatkozik az aorta és a vaca nevű ér mellett található nyirokcsomók méretéről, de kiterjedt nyirokcsomók akkor jelentkeznek általában, ha daganatos áttét keletkezett a nyirokcsomókban. Feltételezhető, hogy ennek tisztázására, illetve más területen lévő áttétek felfedezésére/kizárására végezték Önnél a PET vizsgálatot.

Azt, hogy műtét szempontjából a kezelőorvos mit tervez, tőle lehet pontosan megtudni. Amennyiben több helyen igazolódna áttétes folyamat, akkor a műtéttel nem lehet elérni, hogy Ön daganatmentes legyen, csak a daganat mennyiségének csökkenését eredményezhetné az operáció. Erről a PET CT, majd a radiokemoterápia utáni esetleges vizsgálatok eredményeinek ismeretében tud majd dönteni orvosa, illetve az Önt kezelő orvoscsoport.

Kapcsolódó cikkek:
Sugárterápia mellékhatásai
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
P5 méhnyakrák
P5 diagnózis jelentése
Méhnyakrák: P5, megcsalás?
P3 és terhesség
P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top