Méhnyakrák, III. stádium (jelige: Aggodalom)

Az lenne a kérdésem, hogy III stádiumú méhnyakrákos, aki már túl van sugárkezelésen és utána rá egy évre kiújult a daganat, már kapott 6 kemoterápiát és most brahiterápiára van előírva, mik az esélyei?

Áttétet nem mondott az onkológus, hogy lenne. Ebből a stádiumból ki lehet gyógyulni egyáltalán? Ha nem, kb. még mennyi időt élhet a beteg így? Még milyen kezelések vannak ezután, vagy lehet az is, hogy vége már, több nem létezne, ami segíthet?

Leveléből nem derül ki, hogy az eredetileg III stádiumú méhnyakrák után hol újult ki a daganat. Feltételezzük, hogy a méhnek megfelelő területen, és a korábbi sugárkezelés és kemoterápia csak átmenetileg volt képes korlátozni a daganat növekedését. A most indított kezelések célja újfent a daganat méretének csökkenése, a rákos sejtek osztódásának gátlása.

Több tényező ismerete, a beteg vizsgálata, a leletek áttekintése után sem lehet biztos túlélési időt mondani, mert minden daganatos betegségnél nagyok az egyéni különbségek, s még a tapasztalt onkológusok, nőgyógyászok sem tudnak biztos túlélési időket előre megállapítani, esetleg statisztikákat idézhetnek. Efféle becslésre látatlanban, a pontos dokumentáció ismerete nélkül mi sem vállalkozhatunk.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Gyötrődő kismama
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top