Méhnyakrák kezelések utáni fogpótlás TB támogatása

Wertheim műtétem volt egy éve. Kaptam kemoterápiát és sugárkezelést. A kezelésektől a fogaim teljesen tönkrementek, fogpótlásra lenne szükségem. Szeretném megkérdezni, mert úgy hallottam, hogy ilyen esetben 80%-ban támogatja a TB a fogpótlást. Fiatal vagyok és nagyon elkeseredett ez miatt.

Tisztelt Olvasónk! Kérdésével megkerestük az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP). A hivatalos választ változatlan formában közöljük.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (továbbiakban Ebtv.) 12. §-a értelmében a biztosított térítésmentesen jogosult az életkortól függetlenül az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésére. Ez az orvosi munkadíjra vonatkozik.

A fogpótlás társadalombiztosítási támogatással történő rendelhetőségét a gyógyászati segédeszközök társadalombiztosítási támogatásba történő befogadásáról, támogatással történő rendeléséről, forgalmazásáról, javításáról és kölcsönzéséről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet szabályozza.

Ezen rendelet 10. számú mellékeltében kerültek rögzítésre a társadalombiztosítási támogatással rendelhető eszközök, a rendelhetőség feltételei, a támogatás mértéke. Az ebben foglaltak szerint kivehető fogpótlás csak közgyógyellátásra jogosultak részére, továbbá az arc, állcsont, szájüreg fejlődési rendellenességei, daganatos megbetegedései, maradandó sérülései, egyéb súlyos betegségei esetén, valamint csontvelőtranszplantált betegnél, góckutatás miatt elvégzett fogeltávolítást követően rendelhető támogatással. Rögzített fogpótlás 18 év alattiak, terhesek, gyermekágyasak (szülést követő 90 napig) részére, továbbá az arc, állcsont, szájüreg fejlődési rendellenességei, daganatos megbetegedései, maradandó sérülései, egyéb súlyos betegségei esetén, valamint transzplantált betegnél góckutatás miatt elvégzett fogeltávolítást követően rendelhető támogatással.

Az Ebtv. 26. § (1) bekezdése értelmében az egészségbiztosító – az E. Alap költségvetésében meghatározott keretek között – méltányosságból támogatást nyújthat a társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyászati segédeszköz árához. Fentiek alapján a fent hivatkozott rendeletben feltüntetett fogpótlásokra nem, csak a listán nem szereplőkre nyújtható támogatás méltányossági alapon.

Összefoglalva a fogpótlás készítésének orvosi költségei nem terhelik a biztosítottat. A fogtechnikai költségek – a hatályos jogszabályok szerint – azonban a biztosítottat terhelik, amennyiben a fent részletezett feltételek egyike sem áll fenn. (A méhnyakrák kezelése következtében kialakult foghiány nem felel meg egyik feltételnek sem.) A támogatotti listán nem szereplő fogpótlás szakmailag indokolt rendelése esetén annak társadalombiztosítási támogatása iránt méltányossági kérelem nyújtható be. (Ez azonban jelenleg csak a kerámia leplezésű rögzített fogpótlás esetében lehetséges, amennyiben a kemény műanyag leplezés valamilyen okból nem alkalmazható.)

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Több rákbetegségért is vírusok a felelősek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?

Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák 3. stádium esélyei
Méhnyakrák utolsó stádium, hasmenés
Méhnyakrák III/B stádium 36 évesen
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák utolsó stádiuma 23 évesen?
Méhnyakrák gyógyítása 4-es stádiumban?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
LSIL CIN1 rákszűrés-eredmény
Nem magyarázzák el a citológiai leletet!
P3 után: mért nem tudják gyógyítani a fertőzésem?
P4 citológia, szabálytalan vérzések
P4, HPV 31, HPV 6, rákmegelőző állapot
Rákszűrés, citológia, P3-as eredmény
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
In situ méhnyakrák

Top