Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?

Rosszindulatú méhnyakrák műtét után a tumormarker ingadozó CEA 0,25-0,57 (4.0 a felső határérték). Az emelkedés nem folyamatos, kettő közti értéket mérnek. Mi befolyásolja a váltakozó értéket?

A tumormarkerek általában olyan anyagok, amelyek normális körülmények között is előfordulnak a szervezetben, ezért ingadozhat az értékük. Ugyanakkor a normál tumormarker érték nem zárja ki 100 százalékos biztonsággal azt, hogy a rosszindulatú daganatos betegség kiújult, mert – tumormarkerenként változó mértékben – az ismerten áttétes betegek 25-50 százalékánál is lehet normál határok között a tumormarker érték. Emiatt ezt nem önmagában szokták értékelni, hanem a képalkotó és egyéb klinikai vizsgálatokkal együttesen.

Amennyiben az értékek 0,25 és 0,57 között ingadoznak, nem is beszélhetünk a tumormarker emelkedéséről, hiszen a normál érték felső határértékének tizede körül mozognak a mért értékek, tehát a tumormarker értékekkel kapcsolatban nincs ok aggodalomra. (A nőgyógyászati daganatoknál az Ön által írt „CEA” értéknél gyakrabban követik a „CA 125” értéket.)

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Gyötrődő kismama
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top