Méhnyakrák: P5, megcsalás? (jelige: hűség, 23 év)

43 éves vagyok. 23 éve vagyok együtt a férjemmel. Soha nem csaltam meg. Most P5-ös méhnyakrák miatt operáltak. Lehet, hogy Ő lépett félre és ettől alakult ki nálam a rák?

Érdemes lenne-e a férjemnek vizsgálatra menni, és ha igen, hová? (Kiskunhalason lakunk.) Visszafertőződhetek-e ha esetleg újra együtt leszünk?

A méhnyakrákok egy részének kialakulásában valóban szerepet játszhatnak vírusok, az utóbbi időben elsősorban a HPV (humán papilloma vírus) daganatkeltő szerepére derült fény, amelynek több száz vírustörzse közül néhány a hámjellegű daganatoknál oki tényező lehet, például a fej-nyaki terület daganatainál, vagy a méhnyakráknál. A méhnyakrákot leggyakrabban okozó vírustörzsek ellen oltóanyagot is kifejlesztettek, amelyet fiatal korban (általában 26 éves kor alatt) javasolnak beadni.

A népesség jelentős része átesik élete során valamilyen HPV fertőzésen, amelyek egy része soha nem is okoz tüneteket, és van esély rá, hogy magától eltűnjön a szervezetből. Azt nem lehet kimondani, hogy a feleség méhnyakrákja azzal függ össze, hogy a férje esetleg egyszer vagy többször megcsalta, bár kétségtelen, hogy a méhnyakrák ritkábban fordul elő apácáknál (akik nemi önmegtartóztatásban élnek), mint a szexuálisan aktív nőknél. A HPV-vel kapcsolatos kivizsgálásokra ma már az ország több helyén elérhetőek úgynevezett HPV centrumok, amelyekben férfiakat is fogadnak. Kérdéseit ugyanakkor nőgyógyászának is  felteheti, aki remélhetőleg testre szabott választ tud adni az Ön kérdéseire.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HPV fertőzés férfiaknál
HPV férfiaknál
Méhnyakrák kezelés, bőrégés
Méhnyakrák kemoterápiája
IIIB stádiumú méhnyakrák esélyei
Méhnyakrák és hüvelyégés
Hüvelyégés 7 évvel tumorműtét után
Méhnyakrák után véres széklet
Kiújult III B méhnyakrák?
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák sugárterápiája
Vérzés méhnyakrákban
Masszázs méhnyakrák után
Nőgyógyászati félelmek
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakrák áttét nélkül

Top