Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás (jelige: 1 év)

Rosszindulatú méhnyakrákkal műtöttek 1éve. Műtét után sugárterápiát kaptam. Betegségem kezdetekor a tumormarker eredményem 1, műtétkor 0.42, a műtétet követő 12. napon 0.48, a 15. sugárkezelés után 0.35, a sugárkezelés befejezését követő 6. hónapban 0.25, az ezt követő 2. hónapban 0.40.

Ezen adatok alapján az emelkedés reális vagy számításba jöhet a kiújulás?

Az Ön által leírt tumormarker-ingadozás nem jelent jelentős változást, és önmagában valószínűleg nem utal a betegség aktivitására. Ugyanakkor ez terméseztesen függ attól is, hogy mi az Ön által felsorolt tumormarker értékek felső normál határértéke – leveléből ugyanis nem tudjuk meg pontosan, mely tumormarker értékről van szó.

A nőgyógyászati daganatoknál általában a CA-125 értéket szokták követni. Ennek felső normál értéke laboronként különbözhet az alkalmazott meghatározási módszertől függően, de általában 30-35-ig szokták normálisnak elfogadni ezt az értéket. Amennyiben tehát Önnél is CA 125 értékről van szó, és abban a laboratóriumban, ahol az Ön véréből a meghatározás történt szintén 30-35 körüli a felső normál határ (vagyis az Önnél mért értékeknél mintegy százszor magasabb), akkor az Ön által leírt értékek semmilyen formában nem kórosak, nem utalnak a betegség kiújulására.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Gyötrődő kismama
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top