Méhnyakrák védőoltás 9 évesen? (jelige: berta13)

A kérdésem az lenne, melyik az a kor, amikortól már adható a méhnyakrák elleni védőoltás? Egy 9 éves kislányom van, de van a családban 11 éves is. Pécsett élünk, érdekelne, hogy van-e valamilyen kedvezményre lehetőség? Sajnos a jelenlegi helyzetünk nem tenné lehetővé 90 ezer forint kifizetését.

A méhnyakrák elleni oltás alkalmazását általában 15-25 év közötti lányoknál, fiatal nőknél javasolja a készítmények alkalmazási előírása, vagyis a gyógyszerhatóságok által engedélyezett törzskönyve. Vannak olyan kutatások, amely szerint 10-15 év közötti lánygyermeken is kiváltja az immunválaszt. 10 év alatti leánygyermekek esetén kevés adat áll rendelkezésre a készítmények biztonságosságára, illetve immunválaszt kiváltó hatására vonatkozóan, ezért sem javasolt alkalmazni ebben a korcsoportban.

A társadalombiztosítás a rendelkezésre álló közös kasszából azokat a készítményeket, kezeléseket igyekszik támogatni, amelyekkel a lehető legtöbb egészségnyereség biztosítható az ország számára. Az oltóanyagok között is vannak ingyenes oltások, s van, amelyekért különböző összeget fizetni kell.

Ezek a HPV elleni oltások nagyon új, úgynevezett innovatív készítmények, áruk ezért sokkal magasabb jelenleg, mint a régebben ismert, elterjed módszerekkel előállított más oltóanyagoké. A készítményeket valóban nem támogatja jelenleg a társadalombiztosítás (mint ahogyan sok más gyógyszert, kezelést sem). Egyes önkormányzatok saját költségvetésük terhére átvállalják az oltás költségeinek egy részét vagy a teljes összeget. Ennek lehetőségéről az Ön lakhelyén a gyermekorvostól vagy a védőnőtől tájékozódhat.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
17 éves lány: megörökölt HPV?
Nőgyógyászati félelmek

P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top