Méhnyakrák végstádium? (jelige: Végén járva?)

A párom édesanyját méhnyakrákkal műtötték tavaly nyár elején. A nyár folyamán több mint 20 sugár- és kisebb dózisú kemoterápiás kezelést kapott. Sajnos november után elkezdett romlani az állapota. Hasmenéssel kezdődött, amit a sugár utóhatásának tudtak be az orvosok, majd december 26-án már annyira legyengült, hogy kórházba szállították. Belgyógyászaton kezelték pár hétig, kicsit felerősítették infúzióval, véradással. A hasmenéses tünet nem múlt. Néha kicsit csökkent, aztán újra rosszabbodott. Sajnos nagyon le van már fogyva. 2 hete járt egy kontrollon az onkológián, ahol azt mondták a leletei „nagyon biztatóak”. MR-re csak április végén kerülhet sor.

A hétvégén egyszer csak a vizelésére kezdett panaszkodni. Nagyon csípte, a szeméremajkai elkezdtek kisebesedni tőle és valami furcsa folyadék kezdett a hüvelyén át folyni. Elvittük gyorsan urológushoz, nőgyógyászhoz. Az urológus miután megvizsgálta, nagyon meglepett minket, mivel közölte, hogy „ebben a stádiumban” már csak a fájdalomcsillapítással törődhet az ember. Nekünk végstádiumról egyetlen onkológus sem beszélt előtte!

Utána a nőgyógyász elküldette az onkológiára ismét. Találtunk ismeretségen keresztül a nőgyógyászati ambulancián egy orvost, aki megnézte. Sikerült nagy nehezen hüvelyi ultrahanggal megvizsgálnia és közölte, hogy kialakult egy végbél-hüvely sipoly, ami azon átfolyik az fekália és körülötte rákos elburjánzást lát, tehát a mama inoperábilis, jöjjön a hospice.

Mi még egy utolsó erőfeszítésként elvisszük egy másik dokihoz is, CT-t is csináltatunk. Amit viszont egyáltalán nem tudunk: vajon ilyen esetben, ha netán nincs áttét, viszont egy ilyen inoperábilis sipolya van, akkor mit jelent a „végstádium”? Körülbelül tudni legalább, hogy mennyi idő maradt? Ezenkívül, hogy mire kell figyelnünk, vajon mi következhet be? Vérmérgezés? Elvégre a fekália folyamatosan ürül és fertőz. A veséje? Mik az első tünetek, amik már aggodalomra adhatnak okot?

Leveléből nem derül ki, hogy a tavaly nyári műtétnél el lehetett-e távolítani teljesen a daganatot.  Lehet, hogy az inoperabilitás már akkor fennállt, de az alkalmazott kezelésekkel lehetett lassítani a folyamatot. A tél elején kezdődő hasmenés már a betegség előrehaladását is jelezhette, nemcsak a sugárkezelés késői hatását.

Sajnos a nőgyógyászati daganatokra jellemező, hogy helyileg kiújulnak, növekednek, beszűrik a kialakulásuk körüli szerveket (húgyhólyagot, végbelet, egyéb bélszakaszokat, húgycsövet) vagy „kitörnek” a szeméremtesten vagy az alhason. Ezért is része általában a méhnyakrák és a méhtest daganatok kezelésének a kismedencei sugárkezelés, mert ezzel lehet még kiterjedt daganatnál is lassítani a tumor növekedését. (Lehet, hogy a szeméremajkak kisebesedése nem a széklettel kevert vizelettel függ össze, hanem esetleg ott is megjelent a daganat, ezt a nőgyógyászati vizsgálat tudja eldönteni.)

A végbél-hüvely sipoly sajnos valóban jelentősen rontja a beteg életminőségét, de csak ennek a kialakulásából nem lehet megmondani, hogy mennyi idő maradt. A „jöjjön a hospice” kérdése sem ilyen egyszerű. Részben, mert a hospice osztályok (vagyis az előrehaladott daganatos betegekről az utolsó heteikben, 1-3 hónapjukban gondoskodó osztályok, az évente hazánkban végstádiumba kerülő betegeknek csak néhány százalékát tudják befektetni és ápolni. A hospice osztályok hozzáférhetősége, ingyenessége vagy térítési díjai országszerte nagyon változóak (a honlapunk főoldalának alsó részén lévő térkép alapján is tud hospice ellátást keresni.).

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a hospice osztályok gondos ápolása és betegbarát szemlélete ellenére sem minden beteg szeretné hospice osztályon tölteni az utolsó heteit. A betegek többsége általában a lehető legtovább otthon szeretne maradni, ha ennek megoldásában a családjuk tudja segíteni őket. Ugyanakkor az egyre elesettebbé váló daganatos beteg otthoni ápolása összetett, nagy erőfeszítést, a család és az egészségügyi személyzet (háziorvos, házi ápoló szolgálat, esetleg kijáró hospice orvos és/vagy nővér) összehangolt munkáját és összefogását igénylő feladat.

Azt, hogy milyen tünetek adnak aggodalomra okot, nehéz felsorolni és összefoglalni. A betegnek ebben az életszakaszában talán a legfontosabb az életminőségének lehetőség szerint legtovább történő megtartása, a fájdalma megfelelő, akár a hullámzó igényekhez igazított csillapítása, általánosságban a komfortjának biztosítása. Ha a beteg például lázas, valamilyen fertőzést kell keresni, gondoskodni kell a megfelelő táplálásról és folyadékbevitelről. Amennyiben valamilyen új tünet jelentkezik, a beteget ismerő és kezelő nőgyógyásszal, onkológussal vagy háziorvossal kell s lehet konzultálni, tanácsot kérni. A testi panaszok enyhítése mellett pedig nagyon fontos az érzelmi támogatás, amit az élete utolsó szakaszában járó ember a szeretteitől kaphat.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Méhtestrák
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák, hólyagáttét
Méhnyakrák, érintett méhszalag
Méhnyakrák sugárkezelése
Veszélyes a kezelés?
Méhnyakrák II vagy IV stádium
Méhnyakrák: sugárkezelés utáni hasmenés
Méhnyakrák III. stádium
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium
Méhnyakrák: mi befolyásolja a tumormarkert?
CA-125 tumormarker magyarázata
Emelkedett tumormarker érték
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás

Top