Méhnyakrákból áttét a májra

Mennyi az esélyem arra, hogy felgyógyuljak? 1 hét múlva kapom az első kemoterápiámat, az orvosom azt mondta: 70 %, de én kételkedem benne. Eléggé előrehaladott az állapotom, de még reménykedem. Ön a kemoterápiát tartja a legjobb terápiának? Fontos ilyenkor az egészséges életmód? És én mit tudok tenni a testemért? Ön mit tanácsol?

Amennyiben az elsődleges daganat helyétől távolabb jelent(ek) meg daganatos góc(ok), akkor általában valamilyen szisztémás, tehát az egész testet kezelő onkológiai módszer (az alapbetegségtől függően kemoterápia vagy hormonterápia) mellett döntenek az onkológusok. Ez a helyzet általában májáttét kialakulása esetén is. Más betegségben, például vastagbél-végbélrákban a májáttétek műtéti eltávolítása, vagy úgynevezett ablatív kezelés (például etanolos roncsolás vagy radiofrekvenciás kezelés) is szóba jöhet, de ez függ a gócok méretétől, számától, elhelyezkedésétől.

A kemoterápiás kezelések adhatnak lehetőséget arra, hogy a szervezetben kialakult áttétekben lévő gyors osztódási hajlamú daganagos sejtek szaporodását gátolják vagy lassítsák, s ennek eredményeként az áttétek mérete megkisebbedjen, vagy növekedésük gátlódjon. (Ekkor beszélünk részleges remisszióról, illetve stabil betegségről.) Ritka esetben az áttétek eltűnhetnek (képalkotó vizsgálatokon nem látszanak), ekkor beszélhetünk tejes remisszióról.

A kezelések alatt fontos a megfelelő táplálék, tápanyagbevitel, annyi testmozgás, amely nem terheli túl a szervezetet és örömet okoz. Vannak betegek, akiknek segíthet a betegséggel való szembenézésben, illetve a szorongásuk kezelésében a pszhicholgiai tanácsadás, esetleges különböző relaxációs technikák (például a testi és lelki ellazulásban segítő autogén tréning).

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Májrák és májáttétek
A rák stádiumának meghatározása
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák IVA stádium
Méhnyakrák 4a stádium
Daganatok érgátlása méhnyakrákban?
Kiújult IIIB méhnyakrák?
Méhnyakrák IIIB stádium
Méhnyakrák IIB stádium
Méhnyakrák sugárterápiája
Vérzés méhnyakrákban
Masszázs méhnyakrák után
Nőgyógyászati félelmek
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb

Top