Méhnyakszűrés eredmény: P3 (jelige: rózsa)

P3 lett a cytológiai eredményem. Aggódom, ez most mit jelent? Két hónap múlva kell visszamennem. Hüvelyi kezelés után újabb cytológia.
Miért csak két hónap múlva kell visszamenni?

A méhnyakrák szűrés eredményét P1-P5 skálán értékelik.  P1 és P2 esetben még nem beszélhetünk rosszindulatú folyamatról, P3  már további teendőt igénylő érték, a P4 és P5 pedig egyértelműen rosszindulatú elváltozást jelez. A „P” a módszer feltalálójára, Papanicolau tudós nevének kezdőbetűje, s arra a festésre utal, amely után mikroszkóp alatt vizsgálják a keneteket. A citológiai vizsgálat során a méhnyak hámsejtjeit vizsgálják, miután kenetet vettek a méhnyakról, a külső méhszájról valalmint a méhnyaki csatornából. 

A P3-as citológiai utalhat gyulladásra és utalhat úgynevezett rákmegelőző állapotra, vagyis kezdődő, esetlegesen daganat irányába továbbfejlődő hámelváltozásra. A hüvelyi kezelés megoldhatja a gyulladást. A méhnyakon most lévő, kóros hámsejtek leválásához több hét szükséges, valószínűleg ezért hívta vissza két hónap múlva a nőgyógyásza.

1. Amennyiben  két hónap mólva a kontroll vizsgálat P2, akkor – a biztonság kedvéért – újabb 2-3 hónap múlva megismétlik a citológiai vizsgálatot.

2. Amennyiben 2 hónap múlva a kontroll vizsgálat ismét P3, akkor kórszövettani vizsgálatra kerül általában sor, mely során egy kis műtéttel kúp alakú szövetdarabot vágnak ki a méhszájból, és ezt szövettani vizsgálat során (ami a citológiánál pontosabb eredményt ad) értékelik.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Aggodalom a HPV miatt
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium

Top