Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb (jelige: halak)

35 éves vagyok, két gyermekem van. Két éve járok méhnyakrákszűrésre, az elsőnél már gyulladást mutattak ki és trichomonas-fertőzést (sajnos ez a problémám már úgy tíz éve megvan, csúnya folyásom is van emiatt, kezelést kaptam rá néhányszor, olyankor a férjem is beszedte a tablettákat, amit az orvos felírt, de folyton visszajön, nem tudok megszabadulni tőle. Az orvosom ezt hűtlen partnernek tulajdonítja, a férjem pedig esküdözik. Szóval vagy nem jó a kezelés vagy…)

Most, a második szűrésnél a gyulladás mellett az orvosom talált egy méhszájsebet, amiről úgy fogalmazott: nem tetszik neki. Előbb antibiotikumot és gyulladáscsökkentőt kaptam, mivel nem akartam befeküdni a kórházba, de a kontrollvizsgálatnál azt mondta, hogy itt mégiscsak kell csinálni egy biopsziát. Most ezen is túl vagyok, várom az eredményt.

Azt szeretném tudni, hogy annak eredményétől függően mi a legjobb megoldás? Például: ha nincs rákos elváltozás, mi a teendő a méhszájsebbel? Ha pedig van, akkor mi a legjobb módszer a gyógyulásra?Illetve érdekelne a trichomonasra egy hatásos kezelés.

A méhszájseb kifejezés nem konkrét diagnózist takar, hanem egy általános megfogalmazása a méhszáj körüli sejtek nem típusos voltának, ezért csak a szövettani eredmény birtokában lehet meghatározni a további lépéseket. Ha az épben történt a kimetszés, akkor lehet, hogy nem szükséges további műtét, ha nem, akkor a méhszájból a kúp alakú kimetszés (conisatio) végzése indokolt. Annak a szövettani eredménye határozza meg a további tennivalót.

A konizációnál egy kúp alakot metszenek ki a méhszájból, amelynek az alapja a méhszáj (hüvely) felé mutat, csúcsa pedig a méhtest irányába. A szövettani feldolgozás során megvizsgálják, hogy a a kimetszett kúpon belül vannak-e azok a sejtek (nem típusos sejtek, esetleg daganatsejtek), amelyeket el akarnak távolítani. Amennyiben a kimetszés nem az épben történt, vagyis maradtak ilyen sejtek a méhben, akkor ismételt műtéti beavatkozásra kerülhet sor.

A trichomonas kezelésére számos gyógyszer van, a terápiát csak kezelő-orvosa határozhatja meg.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakszűrés
Méhnyakrák
Méhtestrák
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top