Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés (jelige: aggódó)

34 éves nő vagyok. Egy ideje próbálkoztunk már az első gyermek összehozásával, amikor az éves rák szűrővizsgálatra elmentem, és rossz hírrel hívott az orvos: P3-as eredményemet, magas rizikójú HPV vírus jelenléte is súlyosbította. Most ecsetelésre készülök, majd újabb rákszűrésre, esetleg műtétre, és félek az eredménytől. Aggódom, hogy meggyógyulok-e, és lesz-e valaha gyermekem. Azt szeretném tudni, tényleg van-e félnivalóm ebben a stádiumban. Egyáltalán milyen stádiumról van ilyenkor szó?

Kialakulásában milyen tényezők játszanak szerepet? Esetleg páromat is meg kell vizsgáltatni? És hogyan zárjuk ki az esetleges újabb fertőzést!? Mi rendszeresen tisztálkodunk, egészségesen étkezünk, vigyázunk a tisztaságra.

Egyébként 1 éve reflux betegséget állapítottak meg nálam nyálkahártya-gyulladással, ami kezdődő idegösszeroppanással társult. Lehet valami köze ennek a betegségemhez, esetleg idegi alapon kialakulhatnak-e a nőgyógyászati betegségek vagy súlyosbíthatják-e azokat?

A nőgyógyászati szűrővizsgálatnál a méhnyak (cervix) cytológiai vizsgálata során nyert kenetet p1-p5-s skálán értékelik. A p3 lelet azt jelenti, hogy a méhnyakról a kenetvétel során levett sejtek között vannak olyanok is, amelyeknek nem szabadna ott lenni, de ez még nem jelenti a méhnyak rosszindualtó daganatát.

Kezelés után kontroll citológiai mintavétel történik néhány hónap múlva: ha a kontroll P2, akkor is általában meg szokták még egyszer ismételni a mintavételt a biztonság kedvéért. Amennyiben a kontrollok során p4 vagy p5 lenne a citológiai eredmény, akkor szövettani vizsgálatra kerül sor, amely a citológiánál, vagyis a sejtek vizsgálatánál pontosabban képes meghatározni a méhnyakban éppen lejátszódó sejtfolyamatokat. A szövettani vizsgálathoz általában kúp alakú kimetszést (konizációt) végeznek a méhszáj területéből.

A fentiek nyomán egy p3-as lelet alapján még nincs biztos félnivalója, de a nőgyógyásza által javasolt kontrollvizsgálatokra feltétlenül szükség van, ezeket ne mulassza el. Egy p3-s érték önmagában még nem korlátozza a későbbi gyermekvállalásukat sem.

A korábbi refluxbetegséggel nem függ össze a jelenlegi p3-s méhnyak citológiai eredmény. A méhnyak betegségei nem idegi alapon alakulnak ki, azonban az eredmények beteg általi értékelését, „megélését” jelentősen befolyásolhatja a beteg szorongása.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhnyakszűrés
Kicsorbítható az éle Démoklész kardjának
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Méhnyakrák: tumormarker és kiújulás
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Öröklődő méhnyakrák?
Örökölhető-e a HPV?
Hogyan tovább?
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Méhnyakrák gyötrő tünetei
Gyötrődő kismama
Méhnyakrák áttét nélkül
Méhnyakrák II B stádium
Méhnyakrák III B stádium

Top