Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók (jelige: rózsa50)

Márciusban méhtestrákot diagnosztizáltak. A CT vizsgálat áttétet nem mutatott. Májusban nagyműtét következett. A szövettan lassan fejlődő daganattípust mutatott. A műtét után gyors felépülés, minden fájdalom megszűnt. 2 belső majd 6 hét kölső sugár következett. A 2. belső sugár után erős fájdalom jelentkezett, mely végigkísérte a 6 hét külső sugárkezelést. Az orvosok a sugárgyulladásra fogták. A terápia végén a CT duzzadt nyirokcsomókat talált (kettőt, pár millimétereseket). Nem írták le, hogy ez gyulladás-e vagy áttét. 5 hét külső sugár következett. Javasolják a kemoterápiát is.

Okozhat áttétet a belső, hüvelyi sugár? Nincs még későn a kemoterápia?

Néhány mm-es nyirokcsomókról nem lehet biztonsággal állítani, hogy ezek daganatosan érintettek lennének. A CT vizsgálatoknál csak az ennél lényegesen jobban megnagyobbodott nyirokcsomóknál valószínűsíthető áttétes szóródás, ezért is nem írhatja le a CT, hogy gyulladásról vagy áttétről van-e szó.

A hüvelyi (és külső) sugárkezelést éppen az áttétek kialakulásának meggátlására adják. A sugárkezelést és a kemoterápiát csak bizonyos betegségeknél alkalmazzák párhuzamosan, többnyire egymást követően adják. A sugárkezelés célja a betegség helyén, illetve környezetében csökkenteni a helyi kiújulás kockázatát, a műtét utáni kemoterápia célja pedig a távoli áttétek kialakulási esélyének csökkentése.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?

Top