Méhtestrák felfedezése (jelige: domino)

Minden évben részt vettem a nőgyógyászati rákszűrésen. Mindig negatív volt, még akkor is, amikor jeleztem az orvosnak, hogy rózsaszínes és kellemetlen szagú váladékom van. Abban az évben többször voltam hüvelyi ultrahangos vizsgálaton is. Azt állapították meg, hogy egy betokosodott kicsi mióma okozhatja a tüneteket, de egyelőre nem kell csinálni semmit.

Miután engem ez mégis zavart, elmentem egy magánrendelésre, ahol az orvos már végzett egy szövettani vizsgálatot, melynek eredménye „méhnyak rákmegelőző állapot”. Ezután eltávolították hüvelyi úton a méhemet. A műtét utáni szövettan méhtestrákot mutat.

Számomra érthetetlen, hogy az előző (kb. 4 hetet vártam a műtétre) szövettani eredmény hogyan nem mutatta ki a méhtestrákot? Vagy ennyi idő alatt fejlődött ki? Az is érthetetlen, hogy a rendszeres rákszűrésnél semmi probléma nem volt. Ennyit ér a rákszűrés? Nálam legalábbis igen, sőt a többszöri orvosi vizsgálat és hüvelyi ultrahang is.

A rákszűrésnek nevezett vizsgálat során elsősorban a méhnyakrák jeleit igyekeznek kutatni, illetve kizárni. Erre szolgál a citológiai vizsgálat is, amelyhez a mintát a méhnyak különböző területeiről veszik. Az ekkor levett minta így nem ad felvilágosítást a méhtest, a méh belső nyálkahártyájának esetleges rosszindulatú elváltozásairól. Természetesen ilyenkor történik nőgyógyászati vizsgálat is, amely során ha további kivizsgálásra, esetleg valamilyen teendőre van szükség, annak szervezése is megkezdődhet. A magánrendelésen levett minta – támaszkodva az Ön által idézett eredményre – ugyancsak a méhnyak vonatkozásában adott okot gyanúra, s a mintavétel itt sem a méhtest rosszindulatú folyamatára utaló információt adott.

A daganatok általában nem néhány hét alatt, hanem ennél lassabban alakulnak ki, sokszor az ismételt diagnosztikus vizsgálatok (ultrahang, egyéb képalkotó vizsgálatok) sem deríthetnek fényt egy gombostűfejnyi rákos daganatra.

Egy képalkotó vizsgálat alapján esetlegesen daganatra gyanús elváltozás esetén is további kivizsgálás, lehetőleg az elváltozás jó vagy rosszindulatúságának tisztázása után lehet dönteni arról, történjen-e valamilyen szerv elvesztésével, csonkolásával járó műtéti beavatkozás.

Kapcsolódó cikkek:
Méhtestrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Túlélés kemoterápia után 2.
Méhdaganat, stádiumbesorolás
Méhdaganat eltávolítása után
Műtét után kell-e rákszűrés?
Méhtestrák, duzzadt nyirokcsomók

Top