Melanoma: 30 éves fiatalember

2007 okt. 31-én műtöttek egy naevusszal. A naevus a jobb oldali arc és nyak közötti területen volt. Semmi panaszom nem volt, az anyajegy kis gyermekkorom óta ott volt, egy fogorvosi vizsgálaton figyelmeztetett a fogorvos, hogy nézessem meg, mert ebből még később lehet gondom. Igaza lett.

Szóval megműtöttek, egy 2,2×1,5 cm-es bőrrészletet távolítottak el.
A szövettani vizsgálat megállapította, hogy melanoma malignum (ssm) típusú daganatom van. Itt pedig leírnám a pontos diagnózist:

Melanoma malignum (SSM)
Vertikális növekedési fázis
Breslow: 0,44 mm
Clark: II
Fekélyképződés nincs
Érinvasio nincs
Regresszio nincs
Satellita nincs
Alacsony mitosis ráta
Minimális lateralis resections szegély : 2 mm pT1a

Sajnos a műtét után egy jó hónappal később jutottam hozzá a szövettani vizsgálathoz, mert éppen külföldön tartózkodtam hivatalos ügyből kifolyólag. Amikor hazaérkeztem, felhívtam az onkológus sebészt, aki műtött, ő azt mondta, azonnal keressek fel egy onkológust, ő ajánlott egyet, és azt is mondta, hogy biztosan újra fognak műteni.

Jelentkeztem az onkológus orvosnál. A diagnózis megtekintése után azt mondta, valóban meg kell műteni, de a beszélgetés során kiderült, hogy több mint egy hónap eltelt az első operáció óta. Azt mondta, hogy sajnos ebben az esetben már nincs értelme egy reoperációnak, annak 30 napon belül kell megtörténnie. Miért?

Kérdeztem, hogy mire számíthatok. Annyit mondott, hogy csak nyugodjak meg. Elküldött mellkas röntgenre, az negatív. Visszarendelt 3 hónap múlva, áprilisban egy hasi ultrahanggal kezdek. Jól tette a doktor?

A gondom az, hogy akkoriban nem is tudatosult bennem, én bizony rákos vagyok, sőt az internet átböngészése után döbbentem rá, hogy nem vagyok egyszerű helyzetben, sőt veszélyben vagyok. Ha tudtam volna, akkor bizony minden kérdést felteszek!

Most is éppen egy külföldi kiküldetésben vagyok és szörnyű napjaimat élem, nagyon nehéz kivárni ezt az időt, félek, még a munkám is nehezebben megy, a kedvesem is látja, hogy borzasztó állapotban vagyok. Nehéz és várom, hogy vajon mit fog mondani a doktor, és hogy ennyi idő alatt kialakulhat valami áttét, ugyanis azt is olvastam, hogy 1 mm alatti melanoma is adhat kis időn belül áttétet, ekkor pedig nincs visszaút.

Azon is gondolkodok, hogy ha hazaérkezek, megcsináltatom a PET/CT vizsgálatot, az állítólag megmutatja, hogy jelen van-e a tumor, milyen stádiumban és, hogy van-e áttét.

Egyébként elég sok anyajegyem van + a hátamon is van egy nagyobb (kisebb, mint a nyakamon), amit nemsokára le fogok vetetni, azt mondták, hogy ez nem olyan sürgős.

Erre a sok problémára érkezett egy újabb.

Kb. 12 napja a bal hónaljamban észrevettem egy lila foltot. Ránézésre úgy néz ki, mint egy véraláfutás, de nem lehet az, hiszen emlékeznék rá, ha megütöttem volna magam. Külső tapintásra teljesen sima, nem érzek kemény csomót, viszont olyan mintha egy kis lufballon lenne, és fel lenne töltve vérrel, ha meghúzom a körülötte lévő bőrt, akkor kidudorodik, dudornak tűnik. Két napja vettem észre mintha eltűnőben volna, mintha kisebb lenne, de ma ugyanakkora volt mint tegnap, hüvelykujjbegy nagyságú.

Nem fáj, de érzékenynek számít, érzem, furcsa érzés. A kérdésem, hogy így elmondás alapján sejt-e valamit, hogy ön szerint összefüggésben lehet a melanomával? Talán megtámadta a környéki nyirokcsomókat? Mégsem kezdetleges melanomám van? Lefényképeztem, elküldőm őket.

Még az jutott eszembe, hogy fizikai munkát végzek, szakács vagyok, és hogy nem pattanhatott-e meg egy ér, de talán az nem úgy nézne ki, nem?

Kérem, segítsem és szánjon rám egy kis időt, hogy elmagyarázza a diagnózist, hogy időben vagyok-e még, korán találták meg? Mi a tapasztalata, eddig jók az esélyeim?

Amikor egy naevusnak tűnő képlet szövettani vizsgálata során melanoma malignumra derül fény, akkor az ismételt operáció célja az, hogy az esetleg nem eléggé mély és széles kimetszést alkalmazó első műtét után igyekezzenek eltávolítani az esetlegesen a környékben maradt dagnatsejteket. Az ilyen reoperációt már nem szokták hosszú idővel az első műtét után elvégezni, mert kisebb az esélye, hogy nem szóródtak távolabbra is a daganatsejtek.

Az Ön daganata szerencsére méretében elég kicsi volt, ezt jelenti a T1-es jelzés, amely a tumor (daganat) méretére utal. Emellett a szövettani leírás egyéb jelei is arra utalnak, hogy a rákos betegsége szövettanilag nem látszott agresszív típusúnak.

Ugyanakkor a melanoma áttétképzési és kiújulási hajlama miatt szükség van rendszeres kontroll vizsgálatokra, amelyek részeként a hasi és a mellkasi vizsgálatokat az esetleges áttétek megjelenése miatt végzik, s vizsgálják a melanoma helyét is, hogy ott nincs-e kiújulás, illetve nem jelent-e meg a környéki nyirokcsomókban áttét.

A PET CT vizsgálat utalhat áttétre, de önmagában szűrővizsgálatra nem alkalmazzák, mert előfordulhat álpozitív eredmény is, vagyis a PET képe ott is halmoz, ahol valójában nincs daganat. Szakmailag indokolt esetben az Egészségbiztosítási Pénztár egy kérelem benyújtása után finanszírozhatja a PET CT vizsgálatot.

Az, hogy a hónaljában lévő elváltozás kapcsolatban áll-e a betegségével, egy kép alapján nem lehet megmondani, honlapunk nem is vállahatja fel beküldött képek alapján diagnózisok felállítását. Onkológus vagy bőrgyógyász-onkológus vizsgálat segíthet az elváltozás meghatározásában, s ha külföldön van, a vizsgálatot végző szakembernek ismernie kell a korábbi daganatos előzményeket, szövettani leleteket is.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Melanoma: agresszív, gyorsan terjedő és egyre gyakoribb bőrdaganat
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top