Melanoma a végbélen

2005-ben véres széklet miatt fordultam orvoshoz, végbéltükrözésre küldtek, mintát vettek, az eredmény: melanoma a végbélen. Megműtöttek, kivezették a végbelemet, eltávolították a méhemet, petefészkeket. Utána immunterápiás kezelést kaptam, amit elég nehezen viseltem. Semmi jóval nem biztattak – T4N0M0 -, ennek ellenére még élek, elég jól érzem magam.

Szeretném megkérdezni, hogy miből alakulhatott ki ezen a helyen melanóma, mert nálunk Szlovákiában, állítólag egyedül vagyok ezzel a diagnózissal, a véres székleten kívül semmi előjele nem volt.

Magyarországon van ilyen diagnózissal kezelt betegük? 45 éves nő vagyok és a családunkban elég gyakori a mellrák, fiatalon.

A melanoma malignum, vagyis a rosszindulatú festéksejtes daganat több helyről kiindulhat a szervezetben: leggyakrabban a bőrön keletkezik, de kialakulhat a nyálkahártyákon, a szemgolyó érhártyáján és a lágy agyburok festéktartalmú sejtjein (melanocitáin) is. A melanociták a bőr, illetve a nyálkahártya alsó (bazális) rétegében helyezkednek el. A bőr melanomák alkotják a melanoma malignum esetek túlnyomó többségét, de néhány százalékban a nyálkahártyákon is előfordulhat, és a vastagbél vagy a végbél bármely szakaszán is kialakulhat a melanoma. Nyálkahártyákon előforduló melanomát találhatnak például a száj nyálkahátyáján, de például a hüvely elszórtan előforduló melanocitáiból is kiindulhat a melanoma daganat.

Levelében nem írta, hogy a bél melyik területén alakult ki a daganat: ez lehetett a végbélnyílás bőre, de lehetett a végbél nyálkahártyája is. A melanoma malignum gyakran a fiatal felnőttek rosszindulatú daganatos megbetegedése, tehát az Ön életkorában történő előfordulás nem tekinthető ritkaságnak. Mivel a bélnyálkahártyából való kiindulás ugyanakkor meglehetősen ritka, ugyan az országban évente több eset is előfordulhat, ám egy-egy onkológust, sebészt vagy onkológiai munkacsoportot tekintve csak évtizedenként fordul elő egy-egy ilyen megbetegedés.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Melanoma: agresszív, gyorsan terjedő és egyre gyakoribb bőrdaganat
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top