Melanoma, agyi áttét, csontáttét

Anyajegyet távolítottak el anyukám kezéről, ami rosszindulatú lett. Kemoterápiát kapott. Úgy nézett ki, hogy minden rendben van, ám egy év múlva kiújult. Megint műtét, sugár, valamint kemo. 3 hónap múlva megállapították, hogy rosszindulatú agyi áttét, rosszindulatú csontáttét és csontvelő áttétje van (másodlagos). Lehetséges ebből felgyógyulni? Vagy a sugár és a kemo csak ideiglenes? Mennyi ideig hosszabbíthat az életén?

Édesanyjánál a betegség áttétes stádiumú (erre utal, hogy másodlagosnak nevezik a csont és agyi áttéteket), tehát a daganatos gócok több helyen megjelentek a szervezetben. Ebben a helyzetben sajnos a gyógyulásnak nemigen van esélye, mert a szervezetben immár olyan sok helyen ott a daganat.

Amennyiben a csontáttét fájdalmat okoz, illetve bizonyos esetekben az agyi áttétek miatt is sugárkezelést lehet adni. Ilyenkor a besugárzás célja elsősorban a tünetek (csontfájdalom, illetve idegrendszeri tünetek) csökkentése, amely mellett a daganatos sejtek is pusztulnak persze a besugárzás helyén – de ilyenkor már nem ez a célkitűzés, hanem a palliatív kezelés keretében a panaszok csökkentése.

Azt, hogy mennyi időt hosszabbíthatnak az életén a kezelések, nem lehet pontosan megmondani, mert betegenként és daganatonként egyedi időtartamok lehetségesek, ezt nagyon sok tényező befolyásolja attól kezdve, hogy pontosan melyik szervben hol van a tumor, addig bezárólag, hogy a szervezet miként reagál a kezelésekre, egyes kísérőbetegségek mennyiben korlátozzák a terápiát.

Sajnos agyi áttét kialakulása esetén, ha nincs lehetőség műtéti eltávolításra, akkor a sugárkezeléssel sem adható több év, inkább pár hónapos nagyságrendekben lehet annak az időnek a meghosszabbításáról beszélni, amikor a beteg mindennapjait nem az agyi daganattal összefüggő tünetek (hányinger, hányás, szédülés, látászavar, tudatzavar) uralják. A csontáttétek miatt biszfoszfonát tartalmú tablettás vagy infúziós kezelést is javasolhatnak az orvosok, ha a beteg általános állapota, bizonyos laboratóriumi adatai ezt lehetővé teszik.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Bőrrák: rákkeltővé nyilvánították a szoláriumot
Ősszel is figyelni kell az anyajegyekre
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Csontáttétek
Agydaganatok, agyi áttétek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma után áttét a tüdőben
Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma

Top