Melanoma áttét esélyei (jelige: bizalom)

2004 őszén diagnosztizáltak nálam melanomát az alkaromon. A pontos dg. noduláris melanoma malignum, Clark IV, Breslow 3,7 mm. A primer daganatot bőven az épben távolították el és a daganatsejteket lymphocyták vették körül.

Sentinel nyirokcsomó műtétet a dg után 1 hónappal elvégezték, negatív lett az eredménye. Immunterápiát kaptam. Negyedévente járok kotrollra az Országos Onkológiai Intézetbe, és ugyanilyen időközönként végeznek nálam mellkas rtg-t, és hasi uh-t. A tumormarkereket is rendszeresen nézik, eddig rendben volt, minden eredményem negatív. Volt már MRI vizsgálatom is, ez is negatív.

A kérdésem az lenne, elég volt-e az immunterápia, s ennyi idővel az első dg után mennyi az esély, hogy áttét alakul ki?

A viszonylag vastag melanomát Önnél sikerült az épben eltávolítani, szerencsére a nyirokkeringés útjába eső nyirokcsomókban sem volt áttét, és azóta a kontroll vizsgálatai is negatív eredményűek, nem utalnak a betegség kiújulására, a műtét után pedig a későbbi daganatkiújulás gátlására immunterápiában (feltételezzük, hogy interferon kezelésben) részesült.

Azt soha nem mondhatjuk ki 100 százalékos biztonsággal, hogy nincs esélye már a daganat kiújulásának, mert ez még 5 vagy akár 10 év múlva is előfordulhat – ez az indoka a rendszeres orvosi kontrollnak. A daganatos betegség esélye mindig nagyobb marad egy olyan embernél, akinél korábban előfordult egy bizonyos daganat mint akinél nem. Azonban ahogyan az elsődleges daganatot eltávolító műtéttől számítva telnek az évek, általánosságban elmondható, hogy a kiújulási kockázat fokozatosan csökken.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma, BOLD kezelés
Anyajegyek ellenőriztetése
Anyajegy szövettana
Megszámlálhatatlan anyajegyek
Megsérült, vérző anyajegy
Bedagadt pattanás
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top