Melanoma: áttétek agyban, tüdőben (jelige: Aslama)

Férjemnek 8 éve rosszindulatú bőrrákja volt, melyet interferonnal kezeltek 1 évig. Idén nyáron áttétet állapítottak meg az agyban, melyet sikerült eltávolítani. Majd a kontroll vizsgálatoknál kiderült 2 hónap múlva, hogy van egy újabb agydaganat. Azt is sikerült eltávolítani. Az újabb kontroll alkalmával (PET CT) a tüdőben egy 9 mm-es és 2×3 cm-es rosszindulatú nyirokcsomót találtak. Ezek teljesen újak, az előző vizsgálatoknál nem voltak.

A férjem sok alternatív terápiát kipróbál (vegetáriánus életmód, zöldséglevek, B17, COD tea, dr. Varga Gábor gombái, oxigénnel dúsított víz). Kérdésem: érnek-e ezek valamit és mire számíthatunk, ha ennyire agresszív módon szaporodik daganat?

Jól látja, hogy jelenleg valóban agresszív növekedési fázisban van az áttéteket adó daganat. Leveléből az nem derül ki, hogy a férjénél jelenleg a műtéteken túl történik-e valamilyen szisztémás (tehát nem helyi mint a műtét vagy a besugárzás) kezelés, hanem a teljes szervezetre ható, például kemoterápia, amely a szervezetben több helyre szóródott daganatok növekedését lassíthatná.

A felsorolt termékekkel kapcsolatban ugyanazt válaszolhatjuk, amit évek óta teszünk: a legtöbb étrend-kiegészítőnél nincsenek olyan tudományos értékű publikációk, amelyek alapján állást lehetne foglalni arról, hogy egy konkrét daganattípus adott fázisában hatással járt vagy nem járt az alkalmazásuk. Az egyedi betegtörténetek, amelyekre sokszor építenek a különféle termékek marketingjében, nem tekinthetők bizonyítékoknak, mert ellenőrizhetetlenek a körülmények, hogy egy kedvező vagy kedvezőtlen változás az adott embernél valójában minek a következménye.

A témában több cikkünket megtalálja a kapcsolódó anyagok között, valamint kigyűjtöttük a melanoma és áttétes bőrrák miatt hozzánk fordult olvasóink leveleit és az azokra adott orvosi válaszokat is.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Vágó István: Legyen Ön is Szkeptikus!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma után áttét a tüdőben

Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Melanoma malignum: negatív leletek

Top