Melanoma malignum kezelése (jelige: agi)

A műtét során egy 10X9x3 mm-es anyajegyet távolítottak el az alsó lábszár hátoldalának bokához közeli részéről. Sajnos a szövettani vizsgálat eredménye elszomorító. Elküldeném a szövettani vizsgálat leírását.

A bőrsegmentből készített metszetsorban nodularis típusú, felszínén kifekélyesedett tumoros elváltozás vizsgálható, amely a reticularis dermisig terjed. A sejtek változó nagyságú, atypusos, kerek vagy ovális, helyenként világos plasmájú sejtekből állnak változó densitású pigmenttócsákkal. A tumorban helyenként necrosisok is láthatók. A szabad sebészi szélek longitudinarisan 7·-7 mm, harántmetszeten 5-6 mm verticalisan a tumor felszínétől. A tumor bázisától a széli segmentig 5 mm a tumorvastagsága, 4 mm Breslow szerint.

A daganatszövet széli részein helyenként gyér lymphocytás beszűrődés is látszik. Az elváltozás papillánál több segmentre nem terjed ki. A daganat vastagsága 4 mm Breslow szerint, az infiltratio szöveti mélysége Clark IV.-nek felel meg. A mitotikus index szembetűnő (nagylátóterenként 4-6). A sebészi szélek a fentiekben adottak, regresszív jelek nem láthatók. Érinvasio a basalis segmentben három látótérben microinvasio látszik. Gyér lymphocytás infiltratumok a tumor széli részén észlelhetők. Mikroszkópikus sateliták nem láthatók.

IR Diagnózis: Menaloma malignum (nodularis típus) Breslow 4 mm, Clark IV. Az eltávolítás az épben történt.

Ennek alapján a megkezdett kemoterápiás kezelés mellett milyen esélyek vannak a gyógyulásra? Mit lehetne még tenni kiegészítésként? Az Avemar alkalmazható-e? Az étrendi megszorítás (pl. húsfélék elhagyása) segíthet-e?

Amennyiben a kivizsgálások nem mutattak távoli áttéte(ke)t, akkor a műtét utáni (úgynevezett adjuváns) onkológiai kezelés célja az, hogy ezek későbbi kialakulását gátolja, illetve késleltesse azáltal, hogy a nyirokrendszerben esetleg megtapadt daganatsejteket vagy a véráramlás útján más szervekbe eljutott kicsiny daganatsejt-csoportokat (mikrometasztázisokat) pusztítsa.

Nincs bizonyító erejű tudományos adat, amely azt mutatná, hogy az étrendi megszorítás (például a hús elhagyása) mellett kevesebb betegnél újulna ki a betegség ahhoz képest, mintha nem történne étrendi változás. Tehát nem ismerünk olyan melanomáról szóló tudományos tanulmányt, amely igazolná, hogy a „szokásosan” táplálkozó betegek adataival összehasonlítva felfedezhető lenne különbség.

Sajnos a különböző táplálékkiegészítő készítmények esetében sem igazolták azt tudományosan, sok beteg adatainak elemzésével, hogy ezek a készítmények miként befolyásolnák egy adott betegség kiújulási kockázatát, illetve mennyiben eredményeznék áttétes esetben a betegség javulását. Bár történtek vizsgálatok, ám a gyógyszerek tesztelésével szerzett tapasztalatok alapján azon különbség igazolására, hogy a szokásos onkológiai kezelés mellett adott táplálékkiegészítő alkalmazása valóban hasznos, vagyis túlélési előnyt hoz a beteg számára, műtét utáni kezelések értékelésénél ezres (vagy több ezres) nagyságrendben lenne szükség betegek bevonására és ellenőrzött körülmények közötti kezelésére, precíz statisztikai értékelésére. Ez az oka annak, hogy étrendkiegészítőként forgalmazott termékekről sosem foglalunk állást.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrák
Bőrrák előtt Paget-kór
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer

Előzmények:
Melanoma malignum érinváziója
Érinvázió jelentése

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma: várható áttét helye és ideje
Eltűnhet a bőrrák?
Pozitív anyajegy-szövettan
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top