Melanoma malignum kezeléssel kapcsolatos kérdés

Röviden leírnám, hogy mi történt velem.

Május második felében egy cseresznye nagyságú csomót tapintottam a bal hónaljamban. Felvettem a kapcsolatot egy sebésszel, aki azonnal ultrahangoztatott ahol nyirokcsomó duzzanatra hivatkozva gyógyszeres antibiotikumos kezelést javasoltak. Mivel tünet mentes colitis ulcerosám van a sebész inkább jeges borogatást javasolt és kontrolt egy hét múlva. Egy hét múlva a csomó még mindig meg volt. Kemény mobilis. Némi tompa fájdalommal. Antibiotikumos kezelést kaptam. Egy hét múlva a kontrolon már nagyobb volt a csomó és erősödött a fájdalom. Beutalt egy sebész onkológushoz Újpestre konzultációra. Injekciós szövettant rendelt el itt az onkológus és kiírt műtétre. Június 28án reggel annyit közöltek velem hogy a szövettan eredménye rosszindulatot mutat még pontosan nem tudni mit de azonnal ki kell veni. Az őrszem nyirokcsomót sikeresen eltávolították. A szövettanból megtudtam hogy melano malignum volt észlelhető benne nagy mennyiségben. A csomó legnagyobb átmérője 4,2 cm volt. Innen az OOI-be irányítottak. Ahol elrendeltek egy mellkas, has és kismedencei ct-t. Ezek negatívak lettek. A dermatoonkológia professzor itt előiratott két műtétre. A teljes bal oldali nyirokrendszer eltávolítására. És a feltételezhetőleg primer tumor eltávolítására. A primer tumor egy a szegycsont felett található halvány lila folt egyenletlen szélekkel alig látható pigmentációval. Melyre az én elmondásom alapján gyanakodtak, mely szerint ez kb 2-3 éve sötét kávé színű és sebes volt. Majd a varral együtt a pigmentáció leesett. A műtét mellett az onkoteam a tumor mérete miatt sugárterápiát, a két terület műtétét és multiferon terápiát szavazott meg egyhangulag. Augusztus 5-én megtörtént a teljes nyirok csomó és a feltételezett primer tumor eltávolítása. Ezeknek a szövettani eredménye teljes mértékben negatív lett. Apró jelét sem mutatta annak hogy itt bármikor is rosszindulatú melanomás sejtek lettek volna.

Ezek után a leleteimmel visszamentem a dermatoonkológiára a professzorhoz, aki kiiratta a sugárterápia időpontját.
És közölte hogy szeptember 25én be kell feküdnöm. Mint nagy nehezen sikerült kiszednem belőle egy kemoterápiás kezelésre. És ezek után indulna a multiferon kezelésem.

Amit elfelejtettem említeni. Én egy 30 éves erős egészséges nő vagyok. És én abszolút úgy érzem hogy az én immunrendszerem feldolgozta ezt a problémát. Mindenféle kezelést eddig elfogadtam. Bár a sugárral kicsit nehézkesen de megbarátkoztam.
A következő lenne a kérdésem.

Hoztam egy döntést, hogy ha a kemoterápiát kihagyom, de a sugarat és a multiferont bevállalom még a műtétek után akkor mik az esélyeim?
Hozzá tenném, hogy felháborít az hogy ha én kérdezek valamit egy szakembertől akinek ez az elhivatottsága, akkor a kérdéseimre miért azt a választ kapom hogy drága kezelés papírok bizonyítják….

Nem hiszem, hogy egy hasonló cipőben járó „betegnek” erre a válaszra van ilyenkor szüksége…

Ami nálam még nagyon megbotránkoztatott hogy korábban a kemoterápiáról nem esett szó. Tehát itt az orvos a mindig más kezelések felvázolásával hitelességét vesztette a szememben. Ezt mint személyes tapasztalat tettem a végére.

A másik felháborodásom az volt hogy a leletet az első szövettanomról úgy a kezembe nyomták, hogy egy szót nem mondtak arról, hogy mit találtak csak annyit hogy menjen át vele a Kékgolyóba ott majd megvizsgálják alaposabban. A leleteimet magam bogóztam ki és szembesültem egy magam azzal hogy mit találtak. Én erős jellem vagyok, pozitív szemlélettel, de egy gyengébb jellem a Dunának is mehetett volna ezek után. Ezekre a dolgokra úgy érzem nagyobb figyelmet kellene fordítani.

A műtét utáni (szakszóval adjuváns) kezelések célja az, hogy csökkentse a rákos megbetegedés kiújulását. Semmilyen műtét utáni kezelés nem csökkenti nullára a kiújulás kockázatát, csak mérsékli azt, s az egyes betegeknél  azt sem lehet megmondani előre pontosan, hogy melyik betegnél  „érdemes” alkalmazni a műtét utáni kezelést, és kinél nem használt, pedig olyan kiterjedtségű betegsége van, amikor általában előny várható a műtét utáni kezeléstől.

Önnél már a betegség áttéte került felfedezésre a hónaljban. Levele alapján a primer tumornak valószínűsített képletben nem voltak melanoma malignumra jellemző rosszindulatú sejtek. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy az elsődleges daganat valahol máshol van(volt) az Ön szervezetében.  Ez is indokolhatja azt, hogy az interferon kezelésen kívül kemoterápiával is megpróbálják elérni azokat a sejteket, amelyekre sugarat biztos nem fognak adni, mert nem lehet pontosan meghatározni a helyüket, s így nem lehet műtétileg eltávolítani vagy besugarazni sem. A hónalji nyirokcsomó szövettana is mutathatott olyan eltéréseket, erősebb rosszindulatúságot, ami szintén indokolhatja a kemoterápiás kezelési javaslatot, de ezekkel kapcsolatos szakmai információt nem tartalmaz jelenleg az Ön levele.

A kezeléssel kapcsolatban megkísérelhet másodvéleményt kérni egy olyan onkológiai centrumtól, onkodermatológiai központtól, ahol szintén gyakran foglalkoznak melanomás betegekkel, de akkor erre minél előbb sort kellene keríteni. Ugyanakkor a műtét utáni kezelést általában nem szokták sok-sok hónappal  a műtét után indítani, mert akkor már kisebb lehet a hatékonysága.

Top