Melanoma malignum: negatív leletek

Férjemnek évek óta folyamatosan színben, méretben, formában változó anyajegy volt a vállán. Nem ment orvoshoz bármennyire kértem. Az idén nyáron végül elment bőrgyógyászhoz, mert már fájt neki. Azonnal sebészhez utalták, aki kimetszette. A szövettani eredmény: melanoma malignum. Clark IV. Breslow 3.35 mm. Érbetörés nincs, 50 %-os regresszió viszont van. Az újabb kimetszés és két nyirokcsomó szövettani eredménye: mindkét beküldött vizsgálati anyag tumormentes.

Természetesen nagyon örülünk ennek az eredménynek. Viszont azt is tudjuk, hogy ez a melanoma fajta nagyon agresszív és kiszámíthatatlan. Azt is tudjuk, hogy csak az időben eltávolított, 0.75 mm-nél nem vastagabb melanománál lehetünk biztosak a teljes gyógyulásban.

A daganat mérete és besorolása aggodalomra ad okot. Viszont a negatív eredmények bizakodásra serkentenek. Jelenleg kiírták interferonos kezelésre.

Kérdésem az lenne, hogy egy ilyen méretű melanománál és az összes vizsgálat negatív eredménye ismeretében mennyire bízhatunk a teljes gyógyulásban?

Semmilyen rosszindulatú daganatnál nem lehetünk sajnos biztosak abban, hogy nem újul ki a betegség vagy alattomos módon nem képez távoli áttéteket. Ennek még a legvékonyabb melanoma esetén is van kockázata, igaz szerencsére akkor nagyon csekély. A műtéti eltávolítás, a környéki nyirokcsomók eltávolítása, illetve a most javasolt feltehetően adjuváns célzatú interferon kezelés értelme az, hogy a terápia bár meg nem szünteti, de igazoltan csökkenti a betegség kiújulási és áttétképződési kockázatát ahhoz képest, mintha nem kapna kezeléseket.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma után áttét a tüdőben
Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma

Top