Melanoma stádiuma a szövettan alapján

A következő szövettani eredményt kaptam: 14×9 mm-es nagyságú, babérlevél alakú bőrkimetszés, hozzá csatlakozó kb.10 mm-es subcutissal. Centrumában 7 mm átmérőjű, a felszínéből 3 mm-re kiemelkedő, szürkés fehér növedék látszik.

Mikroszkopos leírás: az egész anyagot feldolgozván, abban olyan bőrrészlet látszik több különböző mélységben készült metszetben, amelyben a bőrfelszínből emelkedő szemölcsszerű képlet figyelhető meg, ezen képlet aszimmetrikus jellegű. Az epidermis szabálytalan alakú, néhol melanintartalmú sejtekkel infiltrált. Az infiltralo sejtek az epidermis felső rétegét is elérik, egy-egy területen az epidermisz csak egy sejtrétegű, de egyértelmű kifekélyesedés nem látszik. Az epidermisben nagy fészekben, illetve egy-egy sejtre vonatkozóan is jellegzetes Pagetoid infiltartio jelei láthatók a fentebb említett atypusos sejtek révén. Mind a papillaris, mind a reticuláris dermisben annak felső rétegében a fentebb leírt atypusos változatos mértékben melanin tartalmú sejtek láthatóak és a dermis felől az epidermis felé történő infiltratio a látóterek nagy részében continulus. Infiltratió látszik a sejtek részéről a bemetszett bőrfüggelék felé is. Az atypusos sejtek között egy-egy viszonylag kevés osztódó alak megfigyelhető. A subcutis felé haladva a mélyebb bőrfüggelék környezetében jól differenciált, esetleg kiérettnek minősíthető naevus sejtek láthatók. A pappilaris dermisben kisebb-nagyobb gócokban felszaporodott capillarisok észlelhetők. Ezek lumenében daganatsejtek nem azonosíthatók. Mérsékelt fokú lymphoid figyelhető meg, egy-egy látótérben mélyebb területeken a retikularis dermisben.

A resectios vonalak: lateralisan 3-4 mm, mélységi 9 mm
Immunhisztókémiai vizsgálat: az epidermis infiltralo, ill.papilaris dermisben lévő sejtek HMB45 pozitivak. KI67: 1%alatt
Diagnózis: Superfitialisan terjedő melanoma, vertikalis növekedési fázis.Clark.III:Breslow 1,8 mm

Megjegyzés vélemény:
BNO: C4390 A bőr rosszindulatú melanomája k.m.n
SNOMED: T: T02630 alkar bőre, k.m.n, M: Melanoma malignum, NOS

A kérdésem az lenne, hogyan értelmezzem ezt a diagnózist, mennyire súlyos, előrehaladott az állapotom a leírtak alapján?

A Breslow-érték a maximális tumorvastagságra utal, a Clarck érték pedig az inváziós mélységre, vagyis milyen mélységig terjednek be a bőrbe a rosszindulatú sejtek. A Clark beosztásban I-II-III-IV-V szintben osztják a daganat infiltrációs terjedését, ezt a bőr anatómiai rétegeihez (mélységeihez) viszonyítják, tehát az Ön esetében egy közepesen mélyen infiltráló (terjedő) daganatról van szó.

A most kapott szövettani adatokból a TNM (tumor, nyirokcsomó, metastasis = áttét) stádiumot még nem lehet megállapítani, ehhez szükség van a szövettanon túl további vizsgálatokra. A tumorvastagság alapján T2-es daganatról van szó. A folyamat előrehaladottságának megítéléséhez fontos tudni, vannak-e a daganatból kiinduló nyirokerek mentén megnagyobbodott nyirokcsomók, illetve esetleg ezekben vannak-e rosszindulatú sejtek. A további kezelés, illetve a kilátások meghatározásának szempontjából ugyancsak tudni kell azt, van-e távoli áttétre utaló elváltozás a szervezetben, erre a képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MRI…) elvégzése adhat választ.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek

Bőrrákok
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Melanoma 23 évesen
Anyajegy és fájdalom melanoma után
Melanoma, majd vesetumor
Melanoma malignum: negatív leletek
Melanoma után áttét a tüdőben

Áttétes melanóma jelei

Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Melanoma: áttétek agyban, tüdőben

Top