Melanoma után áttét a tüdőben (jelige: tüdőrák)

Apukámat 3 évvel ezelőtt diagnosztizálták melanómával, akkor egy műtéttel sikeresen eltávolították a hátán lévő rákos képződményt. Ezután éveken keresztül járt kontrollra, ahol soha semmit nem találtak, úgy tűnt, hogy áttét nélkül megúszta az egészet.

Viszont most egy hete hörgőrákot állapítottak meg nála, ami sajnos nem primer, tehát a korábbi melanómából alakult ki. Hónapok óta köhögött, mikor legutóbb (2 hónapja) elment vizsgálatra, akkor sem találtak nála semmit. Most nagyon le van fogyva, kb. 12 kilót veszített, a köhögése valamelyest csillapodott, és a daganat által jelentkező vérzést is sikerül gyógyszerekkel csillapítani.

Ugyanakkor a főorvos azt mondta, hogy chemo terápiát nem lehet alkalmazni, miután a melanoma nem reagál semmilyen szerre.

A kérdésem természetesen az lenne, hogy milyen lehetőségek lennének a kezelésére, esetleg Önök tudnak-e valamilyen alternatív gyógymódról, kutatásról amely segíthetne neki meggyógyulni, vagy legalább lelassítani az egész folyamatot.

Leveléből nem derül ki, hogy a műtétet követően édesapja részesült-e valamilyen onkológiai kezelésben – a továbbiakat ez is befolyásolhatja. Vannak gyógyszerek, illetve gyógyszeres kombinációk, amelyeket melanoma kezelésében szoktak alkalmazni az onkológusok, bár kétségtelen, hogy ez a fajta betegség gyakran nem reagál jól az alkalmazott kezelésekre.

Ha bizonytalanok a kezelésben, lehetőségük van úgynevezett másodvéleményt kérni, ennek érdekében az összes eddigi lelettel, szövettani eredménnyel tudnak felkeresni egy másik intézményt, illetve orvost, aki jártas a bőrgyógyászati daganatok kezelésében. Az esetleges kezelési lehetőségekkel kapcsolatban olyan helyre érdemes fordulni, ahol sok melanomás beteget látnak el, pl. onkodermatológiai központokba, ambulanciákra.

Amennyiben alternatív gyógymódon olyan készítményeket ért, amelyeket gyógyszerként nem törzskönyveztek, de kereskedelmi forgalomban árulnak, ezekről nem tudunk felvilágosítást adni: nem ismerünk olyan „alternatív” készítményt, amelyről olyan tudományosan elfogadható orvosi publikációk jelentek volna meg, miszerint eredményesen alkalmazták áttétet adó melanóma kezelésében.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Bőrrák: rákkeltővé nyilvánították a szoláriumot
Ősszel is figyelni kell az anyajegyekre

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes melanóma jelei
Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma

Top