Melanoma után: rákos vagy nem? Mennyire súlyos?

Édesapámról van szó. Úgy kezdődött, hogy kivettek neki a hasa alsó köldök alatti részéből egy anyajegyet, melyről kiderült, hogy melanoma volt. Azóta már csináltak 1-2 vizsgálatot, s most ezt kapta az országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézetben:

1. lelet rögtön a kezelés után (zárójelentés):
Anamézis
A beteget tg-ból küldték kivizsgálásra mediastinalis nycs. megnagyobbodása miatt. 2010 áprilisában a törzs bőréről (has) melanoma malignum került eltávolításra (Clark II, lymphocytás). Chemoth-t nem kapott. A mellkasi CT (júl. 21.) során megnagyobbodott, helyenként konglomeratumot képező nycs-kat írtak le a mediastinumban, ill. retroperitonealisan. Kivizsgálás miatt vesszük fel.

Státusz
Kp. fejlett, táplált ffi. Bőr és látható nyálkahártyák kp. vérteltek. Fogazat hiányos. Környéki kóros nycs. nem tap. Mellkas szimmetrikus. Pulmok felett puhasejtes alaplégzés hallható. Tiszta, rythmusos szívhangok. RR: 120/80 Hgmm. Has puha, betap. Kóros res. nyomásérz. nincs. Hepar, lien nem tap. A hason medialisan balra pp. superf. műtéti heg. Vesetájék ütögetésre nem érz.

Diagnózisok
– Hypertonia.
– Obs. ad lymphadenomegaliam mediastini.
– A törzs in situ melanomája
– Sarcoidosis
– Hypertonia.
– Hypercholesterinaemia
– Melanoma in situ

2. CT lelet:
Mellkasi CT vizsgálat, kontrasztanyagos (iv. Optiray):
A pajzsmirigytől a mellékveséig készült a vizsgálat.
Lelet:
Kontroll.
A mediastinumban és a hilusokban megnagyobbodott nyirokcsomók láthatóak, a legnagyobbak: jobb oldalon az elülső mediastinumban a nagyerek között 1,9×2.5 cm-es (18), a retrocavalis nyirokcsomó 2×3 cm-es (26), az aorta ablakban lévő 2×2,5 (28), a bifurcatio alatti nyirokcsomó 2,7×3,7 cm-es (38), a truncus coeliacus mellett bal oldalon 1,4×1,6 cm-es nyirokcsomó van (66). A tüdőparenchymában jobb oldalon az s.3-ban 0,5×0,7 cm-es, a középső lebenyben 0,3×0,4 cm-es góc látható. A lingulában 0,4×0,5-es puha góc van (44). Az s.9-10 határán kötegezettség és homály látható, valamint subpleuralisan egy 0,3 cm-es góc van. Pleuralisan folyadék nincs. A jobb mellékvese szabályos, a bal mellékvese biztonsággal nem ítélhető meg.

Vélemény:
CT vélemény
Összehasonlítva a 2010. 07. 21-i vizsgálattal: a nyirokcsomó érdemi változást nem mutatnak. A parenhcymában gócok jelentek meg (sarcoidosis felmerülhet, de melanoma met. sem zárható ki).

A beküldött leletek, elsősorban a mellkasi CT lelet alapján a gátorüregben (mediastinumban) megnagyobbodott nyirokcsomókat látnak. Ez utalhat daganatra, áttétre, de más betegségek, például a tüdő CT leletében említett szarkoidózis is okozhat ilyen eltéréseket. Egyéb, a betegnél valószínűleg már megtörtént vagy tervezett vizsgálatok közelebb vihetnek a betegség diagnózisához, s így a kezelés meghatározásához. Lehet, hogy szövettani vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy el lehessen dönteni, tényleg daganat áttéte jelent-e meg a gátorüregben, illetve a kicsiny gócok a tüdő állományában milyen eredetűek.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet
Bőrrák: rákkeltővé nyilvánították a szoláriumot
Ősszel is figyelni kell az anyajegyekre

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes melanóma jelei
Melanoma: várható áttét helye és ideje

Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Malignus melanoma
Anyajegyek: 7 műtéten túl
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Melanoma és HPV
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma

Top