Mell carcinoma

Anyunál a mellben cysta belsejében daganatot találtak. A cytológia alapján a következő leletet adták: rendkívül sejtdús kenetben, változó fokban, véres háttérben csaknem minden látótérben fokozódó anaplasiat példázó atypusos ductushámsejt-kötelékek láthatók, néhol apocrin jelleggel. Számos sejtkötelékben kerekded vagy ovális durvarögös sejtmagok láthatók prominens nucleolussal, plasmában apró vacuolákkal. A sejtkötelékek között nagyszámú disszociált alak is fellelhető. Egy HE kenet és egy Gi csaknem üres. Diagnózis: intracysticus papillaris carcinoma.

A mammográfiás lelet: szabálytalan alakú inhomogen echoszegény képlet látható. Az axillában megnagyobbodott ny.cs. nem látható. Szektor kimetszése javasolt.

Most műtét előtt állunk, azt mondta az orvos, hogy két héten belül mindenképp meg kell műteni, és ez egy igen ritka daganattípus. Kérdésem: mennyire rossz ez a diagnózis? A felét igazából nem is lehet érteni. A ritka típus azt is jelenti, hogy agresszív és nincs is rá igazából protokoll gyógymód?

Az intracysticus papillaris carcinoma elég ritka daganatfajta az emlőrákok között, de ez nem azt jelenti, hogy nincs rá kezelés és protokoll. A műtét előtti időben elképzelhető, hogy történnek még képalkotó vizsgálatok (mellkasról, hasról), hogy az orvosok tájékozódni tudjanak az esetleges távoli áttétek fennállásáról. Az jó hír, hogy a mostani vizsgálatok során nem láttak a hónaljban (axillában) megnagyobbodott nyirokcsomókat, de az a műtét során derül ki teljes bizonyossággal, hogy ha távoli áttét nincs is, a hónaljban van-e áttétes nyirokcsomó. Mindez befolyásolja azt, hogy mennyire rossz a betegség diagnózisa és kilátásai. Ezt egyetlen citológiai (néhány sejt mikroszkópos értékelésével felállított) leletből nem lehet megmondani.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák műtétre várva
Mellrák lelet kódolt jelentése
Emlőrák: radikálisabb műtét
Mellműtét utáni ödéma
Mellműtét utáni fejlemények
Mellműtét, majd alacsony fehérvérsejt
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Mellrák, magas trombocitaszám

Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Mellműtét utáni helyreállítás

Emlőműtét, csecsemőmirigy

Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top