Melldaganat 26 évesen, meghiúsult biopszia

Még csak 26 éves vagyok, de folyik a mellem és fáj. Elmentem a sebészetre, onnan elküldtek UH-ra, ahol 9 mm-es csomót találtak. Szövetet vettek és a diagnózis rosszindulatú daganat. Elküldtek mammográfiára, az eredmény, hogy a kért diagnózis nem látható. Biopsiára küldtek, de sajnos nem tudtak mintát venni, mert olyan helyen van, ha megszúrnak, akkor nagyon vízszintesen kell, hogy szúrjanak, bal emlő 3 óránál! Akkor most daganatos vagyok vagy nem!?

Levelében azt írja, hogy a mellében ultrahanggal látható 9 mm-es csomóból „szövetet vettek”. Eszerint történt szövettani mintavétel. Ennek levele későbbi része ellentmond.

Amennyiben ennek a szövettani (vagy citológiai) vizsgálatnak, vagyis a sejtek mikroszkópos vizsgálatának alapján állították fel azt a diagnózist, hogy rosszindulatú daganata van, akkor valószínűleg Ön jelenleg daganatos betegségben szenved.

Mammográfiára valószínűleg azért küldték, hogy egy másik fajta képalkotó módszerrel is megnézzék, hogy milyen elváltozások látszanak a mellében. Mivel fiatal nőknél az emlő még tömött, mirigyes, a mammográfia nem mindig ad jól értékelhető képet (bár azt, hogy a „kért diagnózis nem látható” kifejezés mit jelent, pontosan nem tudjuk értelmezni).

Azzal az orvossal kellene elsősorban megbeszélnie, hogy van-e valóban daganatos betegsége, aki az ultrahangra, mammográfiára küldte, illetve áttekintette az ultrahang vizsgálatot követően kivett szövetminta vizsgálatának eredményét.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mammográfiás lelet: emlőrák?
Mellvizsgálatok eredményei
Mammográfia utáni UH
Mammográfia után MR
Mammográfia után biztosan nem kell MR?
Mammográfia: kérdés szövettanról és kontrollról
Mammográfia: mastopathia
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Benignus daganat a mellben és fogamzásgátlás
Jóindulatú daganat jellemzője
Emlőtumor szövettani vizsgálata
Mammográfia utáni mintavétel
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Fogamzásgátló?
Mammográfia: adenoticus emlők
Sokadik fibroadenoma, tervezett gyermekvállalás

Top