Melldaganat, áttét szövettana

Mindenekelőtt szeretném megköszönni a hasznos válaszokat, amiket eddig is már több ízben kaptam Önöktől! Most a következő a kérdésem:

2009-ben volt egy 100%-ban ösztrogén és progeszteron pozitív, Her2+++, magas poliferációs indexű bal oldali emlődaganatom. A műtét segment resekció és sentinel biopszia volt (negatív volt). Viszont egy hónappal a műtét után mellkas CT multiplex tüdőmetastázisokat írt le, kb. 4-5 mm-eseket, mindkét oldalon. Kaptam 7 TCH, majd Xeloda+Herceptin, ezután MMM kemoterápiát, közben folyamatosan Femara + Lucrin hormonkezelést kapok. 2011 májusban megjelent egy újabb csomó a bal mell külső-felső quadránsában, Core biopszia alapján recidíva. Kontroll mellkas CT alapján a tüdő is progrediál.

Kérdéseim:
1.) Kezelőorvos szerint lehetséges műtét a kiújulás eltávolítására (Javasolt műtét: masztektómia+axilláris blockdisszekció), mivel ugyan daganatmentessé nem tudnak tenni ezzel a műtéttel, de legalább a tumor eredeti helyén „nyugalom” lenne.

2.) Másik intézmény onkoteam véleménye nem javasol műtétet, mivel a lehetséges szövődmények hátráltathatják a kezelés megkezdését, és számottevő javulás nem várható a műtéttől sem.

Nekem viszont döntenem kell, ami nehéz, mivel mindkét véleményt megalapozottnak látom, viszont egy négyéves gyermek anyukájaként jól kell döntenem!

3. ) Kérdésem az lenne, hogy ha vesznek mintát a tüdőmetekből, abból „csak” azt tudják megmondani, hogy áttét, vagy nem, vagy azt is, hogy milyen primer daganat áttétje? Időközben ugyanis az is felmerült a kezelőorvosokban, hogy lehetséges, hogy azért nem reagálnak a tüdőmetek egyik kemóra sem, mert esetleg más daganatos folyamat áttétjei (pl. melanóma), s nem az emlődaganaté.

Amennyiben az ismert daganatos betegség mellett (ritkán) felmerül annak a lehetősége, hogy a képalkotó vizsgálaton látható áttétek nem az ismert primer daganat áttétei, akkor az áttétből vett citológiai vagy szövettani vizsgálat adhat felvilágosítást arra vonatkozóan, hogy milyen elsődleges daganatból származhat az áttét. Nem lehet mindig pontosan behatárolni az elsődleges daganatot, de az Ön esetében azt jó eséllyel meg lehet mondani, hogy a tüdőáttétek és az elődleges emlődaganat szövettani szerkezete hasonló-e, tehát az emlőrák áttéteiről van-e szól.

Leveléből nem derült ki, hogy miért a melanoma, vagyis a festéksejtes rosszindulatú bőrdaganat lehetősége merült fel, esetleg ezt csak példaként írta-e. A melanoma szöveti szerkezete nagyon jelentősen eltér, többnyire még az áttétek esetében is az emlőrákétól.

A levelében írt méret (4-5 mm) túl kicsi is lehet ahhoz, hogy citológiai mintát lehessen belőle venni, illetve nem derül ki számunkra, hogy ez a 4-5 mm-es méret, amelyet a műtét utáni CT-vel kapcsolatban írt le, azóta hogyan változott, jelenleg van-e szúrható méretű, illetve elhelyezkedésű góc.

Az első onkológiai véleményből nem derül ki, hogy a kiújult emlődaganat eltávolítása után terveznek-e további szisztémás, tehát az egész szervezetre ható onkológiai gyógyszeres kezelést. Az emlőműtéti javallatot befolyásolhatja az is, milyen a daganat, van-e vérzés, kifekélyesedés. A műtét valóban időben hátráltathatja az újabb onkológiai kezelés megkezdését, s végrehajtásával a jelenlegi szituációban valóban nem lehet daganatmentes állapotot elérni.

Világos számunkra a dilemma, s érthető, ha nehéz döntést hozni. A várható előnyök és kockázatok feltérképezése, az esetleges előnyök-hátrányok mértékének megértése és mérlegelése valóban nagyon fontos. Ha a döntéshez további információkra van szüksége, mindenképp érdemes még egy konzultációt kérni a leleteket pontosan és részleteiben ismerő orvostól.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Küzdés áttétes mellrákkal
Emlőrák, áttétek
Áttétes emlőrák kezelése
Mellrák, fájdalmas csontáttétek
Gyógyszer a mellrák csontáttétjének kezelésére

Májáttét, csontáttét mellrákban

Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top