Melldaganat, genetikai vizsgálat (jelige: Pécs)

Édesanyám mellében 3 éve daganatot találtak. Érdeklődnék, hogy hol lehet jelentkezni arra a vérvizsgálatra, amellyel megállapítják, hogy örököltem-e a betegségért felelős gént?

Genetikai vizsgálatot nem minden esetben indokolt végezni, az indokoltság megállapításához ismerni kell azt, hogy a betegnél milyen életkorban alakult ki az emlőrák, van-e más rákos beteg az elsőfokú rokonok között, s nekik milyen rosszindulatú betegségük volt vagy van. A genetikai vizsgálat során a BRCA1 és BRCA2 gén (breast cancer antigén) szűrésére szokott lehetőség lenni.

Konkrét intézményt nem tudunk ajánlani, ugyanakkor egy ilyen vizsgálat elvégeztetése előtt azt is érdemes átgondolnia, hogy milyen lehetőségek közül választhat, ha kiderül, hogy hordoz olyan gént, amely mellett nagyobb valószínűséggel (de nem 100%-ig biztosan) alakul ki emlőrák, illetve pszichésen hogy tudja ezt az információt feldolgozni. Azt javasolhatjuk, hogy ezt a kérdést, illetve a vizsgálat szükségességének kérdését próbálja megbeszélni édesanyja kezelőorvosával, akitől felvilágosítást kaphat arról is, hogy az Önök lakhelyéhez közel hol van ilyen vizsgálati lehetőség.

E vizsgálattól függetlenül fontos az emlők rendszeres önvizsgálata, s gyanús elváltozás vagy panasz (erről bővebben kapcsolódó cikkeinkben olvashat) esetén a halogatás nélküli orvoshoz fordulás. Fiatalabb korban mammográfiát azért nem csinálnak, mert az a fiatal emlőállomány áttekintésében nem elég érzékeny, nem elég hatékony eljárás.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Az önvizsgálat nem a nők „kiváltsága”
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rák a családban
Vizsgálatok a rák megelőzésére
Örökölhető a húgyhólyagrák?
Öröklés: rákbetegség esélye a szülők után
Kiküszöbölni az öröklődést?
Öröklődés? Több rákos a családban
Öröklődő méhnyakrák?

Öröklődő vékonybélrák?
Örökölhető-e a HPV?
Vastagbélrák a családban
Halmozódó bélrák a családban
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata

Top