Melldaganat, in situ carcinoma

2008. júniusban műtöttek először: sectoralis excisiot és SLNB-t végeztek (nem random, imprint cyto: neg.). 2008. jún. végén a hist. lelet alapján emlő ablatiót végeztek. A Histologiai lelet szerint: Residualis ductalis carcinoma in situ (DCIS).

A DCIS cribriform és micropapillaris típusú, magas nuklearis grade és ebben a mintában necrosis nélkül. A DCIS az emlőből indított 17 metszet közül 2-ben van jelen. Egy metszetben a korábbi műtéti heg közvetlen környezetében (K) és egy másik metszetben (G), attól kissé távolabb, a mamilla állományában egy nagy kivezető csőben. Invasiv daganatszövet nem azonosítható. Vascularis invasió nem azonosítható. A korábbi műtéti területnek megfelelően sarjszövetképződés és idegentest típusú óriássejtes reakció van. A DCIS mindegyik széltől több mint 1 cm-re van. ER, PgR, HER negatív.

A kórházból hazaengedtek. Azt mondták, nincs semmi más teendőm, csak az, hogy háromhavonta megjelenek a kontrolvizsgálatokon.

2008. okt. 7-én volt az első kontroll, ami egy tumormarker vizsgálatból állt.
EREDMÉNY:
Műtét előtt/Kontroll:
CA125: 10,82 U/ml és 10,59 U/ML
CA 15-3: 12,83 U/ml és 15,99 U/ML
CA 19-9: 44,23 U/ml és 29,53 U/ml
CEA: 1,50 ng/ml és 2.09 ng/ml
TPA: 53,00 U/l és 35,00 U/l

Nekem nincs onkológus orvosom! A lelet alapján tényleg meggyógyultam és valóban nincs más teendőm mint eljárni az ellenőrző vizsgálatra és várni az eredményre? A kórházban nem adtak semmiféle tanácsot a jövőre nézve (Országos Onkológiai Intézet).

Feltételezhetően járt onkológiai bizottságban (emlőbizottságban), ahol sebész, belgyógyász-onkológus és sugárterápiás szakember a leleteket közösen értékelve tesz javaslatot a további onkológiai ellátására. Az első műtét szövettani eredményét nem írta le, azonban az is befolyásolja a kezelését, illetve a kontrollokat.

A kontrollok részét képezi az emlőműtét területének vizsgálata, az ellenoldali emlő áttapintása, a környéki nyirokcsomó területek (hónalj, nyak) vizsgálata, s bizonyos időnkét úgynevezett képalakotó viszgálatokra is sor fog kerülni (az ellenoldali emlő mammográfiás vizsgálata, mellkasröntgen, stb.).

A tumormarkerek értékelésénél a normál tartomány figyelembevételével (amit általában szintén feltüntetnek a leleten) lehet megmondani, hogy az értékek nem haladják-e meg a normál érték felső határát, a kontrollokat végző orvos ezt is ellenőrzi.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: semmit sem szabad halogatni
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Daganatok jellemzői

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
In situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top