Melldaganat: kis tumor? (jelige: Mybaby0330)

35 éves vagyok, évek óta hason alszom. Kb. 1 hónappal ezelőtt hason fekvéskor fordulás alkalmával többször, egy ponton mindig szúrást éreztem a bal mellemben. Egészségügyben dolgozom, felkerestem kórházunk onkológus főorvosát, aki elküldött mammográfiás vizsgálatra.

Fizikális vizsgálattal az emlőkben és axillákban kóros nem tapintható. A mammographia a bal emlő belső negyedeinek határán egy 12×8 m-es kerekded képletet írt le. Az emlő UH már csak egy 7×4 mm-est, amiből aspiráció történt, melynek véleménye: C4 Neoplasia gyanúja M8000/3 vs.cc.ductale invasivum M8500/3 G2pT1bpNxpMx mammae l.s. Diagnózis: C5020.

Cytológia: Fehérjedús háttér előtt egyesével és kisebb kohezív lemezeket képező enyhe anisonucleosist mutató ductushámsejt csoportok.

Az orvosok, akikkel együtt dolgozom megnyugtattak, hogy időben felismert, kis daganatról van szó, én mégis félek, hogy vannak már távolabbi áttétek is. Van egy 12 éves fiam. Mennyi az esélyem, hogy felnevelhetem őt?

Valóban kicsiny a daganat (pontos méretét a műtéti eltávolítást követő szövettani feldolgozás fogja megadni). A képalkotó vizsgálatokkal mért kis méretre utal a jelenlegi TNM beosztásban a pT1b. (T1a egy emlődaganat, ha 0,5 cm-nél kisebb, T1b, ha 0,5 és 1 cm között van az átmérője és T1c, ha 1 és 2 cm közötti; T1-es daganatról beszélünk, ha 2-5 cm közötti az elsődleges tumor. A G2 a grade 2 rövidítése, amely közepesen rosszindulatú daganatra utal.)

A kilátásokat, a prognózist meghatározó tényezők között van nemcsak a daganat mérete és a szövettani grade (differenciáltság), hanem a szövettani típus, az hogy van-e ösztrogén receptror (ER) és/vagy progeszteron receptor (PgR vagy PR) a daganatsejtek felszínén, valamint fontos tényező a daganat HER2 receptor státusza is – mindezekről jelenleg még nem áll adat rendelkezésre.

A levelében jelzett TNM beosztásban (amely valószínűleg egy klinikai TNM, és a jelenleg rendelkezésre álló adatokat tükrözi) az Nx azt jelenti, hogy jelenleg nem ismert a környéki nyirokcsomók (N=node) daganatos érintettsége, az Mx pedig azt jelenti, hogy nem ismert, hogy van-e távoli áttét (erről képalkotó vizsgálatok alapján tudnak nyilatkozni).

A jelenlegi tények alapján tehát egy korán felfedezett daganatról van szó, amelynél jók lehetnek a gyógyulási esélyek. A tervezett műtét után adjuváns onkológiai kezelés (kemoterápia, sugárterápia, HER2 gátló kezelés) következik majd, amelynek összetevőit jelentősen befolyásolja a szövettani eredmény. Feltételezve, hogy premenopauzás még, az előbb felsorolt kezeléseket hosszú évekig tartó hormonkezelés is kiegészítheti abban az esetben, amennyiben ösztrogén receptor pozitív daganatról van szó. Ennek a kezelésnek a célja a szervezetben az ösztrogén szint visszaszorítása, s ez általában a menstruációs ciklus leállításával is együtt jár.

Meg szokták kérdezni a betegek, hogy ha nincs áttét, miért van szükség ennyiféle, sokszor kellemetlen mellékhatásokkal járó és ilyen sokáig tartó kezelésre az emlőrák műtét után? A műtét utáni adjuváns kezelésnek az a célja, hogy gátolja a rosszindulatú betegség kiújulását, hogy minél több asszony meggyógyulhasson az emlőrákból és például felnevelhesse a gyermekét.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top