Melldaganat, kórszövettani lelet

Szeretném megkérdezni, hogy milyenek a gyógyulási kilátások, ha a szövettani eredmény az alábbiakat tartalmazza:

Core biopsias anyagban carcinoma ductale invasium mamae 1.d. figyelhető meg. Érbetörés nem látható. A daganaton belül a tubulus képzési tendencia mintegy 20-25%-os. Körülírtan high grade DCIS, in situ carcnoma is látható. Immunhisztokémiailag a daganatsejtek csaknem 100%-ban mutatnak nagyfokú oestrogen receptor positivitast. A progresteron receptor positivitas a daganatsejtek mintegy 1/4-ében látható, ennek mértéke közepes fokú.
HER2: ++ positiv
M.8521/3
C. 50.90
Bloom Richardson: 2+2+1= 5,
morphologiai grade: 1, nuclearis grade: 2.

Anyukám műtétét március 12-re tűzték ki, és a nyirokcsomó áttét vizsgálat is ekkor lesz. Nem fog rosszabbodni az alatt az egy hónap alatt a daganat? Történhet bármi rosszabbodás az állapotában ez alatt az idő alatt?

Önmagában egyetlen biopsziás leletből nem lehet megmondani, hogy milyenek a gyógyulási kilátások. A kimutatott hormonreceptor pozitivitás (ösztrogén, progeszteron) valószínűleg jobb kilátást jelent. A HER2 ++ esetében nem derül ki leveléből, hogy ezt milyen módszerrel értékelték: valószínűleg még nem azokkal a speciális, nagyon pontosan meghatározott (standardizált) módszerekkel, amelyek alapján egyértelműen meg lehet mondani, hogy HER2 pozitív, vagy HER2 negatív daganatról van-e szó. Ennek kimondása befolyásolja a műtét utáni úgynevezett adjuváns kezelés összetételét is. Ez a kezelés lehet kemoterápia, sugárkezelés, HER2 gátló kezelés, hormonterápia, ezek némelyike, vagy akár ezek mindegyike.

Általában egy hónapos műtéti kiírás nem jelent jelentős kockázatot a daganatos betegek többsége számára. A daganatos góc az esetek jó részében nem pár hónap alatt alakul ki a szervezetben, sokszor évek, lassabban kettőződő daganatoknál akár egy évtized is eltelhet addig, míg az első néhány ráksejtből a képalkotó vizsgálatok számára is látható méretű daganat fejlődik ki.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
HER2: pozitív vagy negatív?
HER2 is meg nem is?
HER2+++ daganat
Mellrák: HER2, klinikai kísérlet
Kiújult mellrák és Herceptin
HER2 mellrák tumormarkerei
HER2+ daganat
HER2+ terápia
HER2 mellrák esélyei
Mellrák HER2: 3+
HER2+ mellrák kezelés
Mellrák: kemón élni, nem remélni?
Újrakezdeni a hormonkezelést?
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top