Mellhártya áttét – végső stádium?

Kérem segítsen az alábbi lelet értelmezésében.

Helyenként fokozott a vázizmok és a rekesz aktivitása. A gége-aktivitás baloldali túlsúllyal aszimmetrikus. Jobb oldalon emlő ablatio és ABD utáni állapot. Az operált területen és a bal emlőben kóros, körülírt FDG halmozás nem detektálható. Az axillaris, supraclavicularis és nyaki régiókban megnagyobbodott, illetve farmakont dúsító nyirokcsomó nem azonosítható.

A jobb mellkasfélben pleurodesis utáni állapot figyelhető meg részben gócosan, részben sávszerűen halmozó hyperdens pleura-megvastagodásokkal. Ugyanitt pleuralis folyadékgyülem nem látható. A jobb felső tüdőmező továbbra is atelectasiás, mérsékelten, inhomogénen dúsít. A jobb tüdőben elszórtan, subpleuralisan intenzíven akkumuláló sávszerű beszűrődések jelentek meg. A bal mellkasfélben a basistól a csúcsig terjedő, közepes mennyiségű pleuralis folyadékgyülem jelent meg. Ugyanitt helyenként mérsékelten dúsító, diszkrét pleura-megvastagodások sejthetők, a bal rekeszszár is sávszerűen halmoz (novum). A bal alsó tüdőlebeny basisa dystelectasiás. A bal tüdőben halmozó gócos vagy infiltratív eltérés nem ábrázolódik. A mediastinum jobbra helyezett. A hilusokban és a mediastinumban elszórtan csak néhány apró, mérsékelten dúsító nyirokcsomó azonosítható. Számottevő mennyiségű pericardialis folyadékgyülem nem látható.

Egy leletet nem lehet önmagában értelmezni, hiszen például ebből a leletből nem derül ki, hogy milyen klinikai kérdés eldöntésére kérték a PET vizsgálatot, illetve a lelet végén szokott lenni egy, a képeket értékelő szakorvosi vélemény is, amely ebből a levélből hiányzik.

Az FDG egy cukorszármazék, amelyet jelzőanyagnak használnak a PET vizsgálatnál, mert ott halmozódik, ahol gyorsult anyagcseréjű, a tápanyagot gyorsan felvevő, gyorsan használó, sejtek vannak nagyobb számban. Ilyen fokozott anyagcsere jellemzi például a daganatos sejteket is.

A leleten jobb oldali emlő eltávolítás és hónalji nyirokmirigy eltávolítás (ABD = axillaris block dissectio) állapotát írják le. A hónalji (axillaris), a kulcscsont feletti (szupraklavikuláris) és a nyaki területen nem láttak fokozott anyagcseréjű, vagyis áttétre gyanús nyirokcsomót.

A pleurodézis a mellhártyák összetapasztása (amelyre akkor kerül legtöbbször sor, amikor ismétlődően feltelődő folyadék jelentkezik a mellhártya lemezek között, s daganatos betegségnél ennek oka az esetek túlnyomó többségében a mellhártya áttéte. Jobb oldalon, ahol ilyen mellhártya összetapasztás történt, nincs mellkasi folyadékgyülem (amit szakszóval pleuralis folyadékgyülemnek neveznek, mert a két mellhártya lemez, vagyis a tüdőt borító és a mellkasfalat belülről borító lemez között helyezkedik el).

A jobb felső tüdőmező légtelen (atelektáziás). A jobb tüdőben elszórtan, a mellhártya alatt (subpleuralisan) a jelzőanyagot intenzíven halmozó (akkumuláló) területek jelentek meg (feltételezhetően az előző PET vizsgálathoz képest). A bal mellkasfélben mellkasi folyadékgyülem jelent meg a mellhártya lemezek között. Újdonság (novum), hogy a mellkast és a hasüreget elválasztó rekeszizom egyik területe is halmozza a jelzőanyagot. A bal tüdő alsó lebenyében egyenetlen a levegő megoszlása (disztelektáziás). A mediastinum, vagyis a gátorüreg és a benne lévő szervek (nyelőcső, légcső, szív, nagyerek, nyirokcsomók stb.) jobbra eltolódtak a normál állapothoz képest. A szív körül, vagyis perikardiálisan nem láttak kórosan felszaporodott folyadékot (a szívet burkoló hártyák között).

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Kemoterápia: módszerek és gyógyszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Ápolási tapasztalatok: a betegek és a sugárkezelés
Sugárkezelés: házi és kórházi praktikák
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Emlőrák nyirokcsomó áttéttel
Carcinoma ductale invasivum mellrák
Melldaganat, mellműtét után
Melleltávolítás után is lehetnek majd áttétek?
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak
Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top