Mellkas CT lelete (jelige: segítséget kérek)

A férjemnél mellkas CT-t végeztek. A lelet a következő:

A felső mediastinumban retsocavalisan egy-két kisebb, 5-8 mm-es nyirokcsomónak megfelelő lágyrészképlet látható, nem pathológiás nagyságúak. A hilusokban megnagyobbodott nyirokcsomó nincs. Pleuralis folyadék nem látszik. A tüdőben kóros lágyrészképlet nem differenciálható. A trachea bronchialis rendszer szabályos. Jobb oldalon a 4-8. segmentum határon látható egy halvány 8 mm-es nodularis képlet, mely a vékonyított szeleteken kissé tágult érképletnek felel meg. Cardiamegalia nem látszik. Az aorta, a trucus pulmonalisok és a vena cava superior szabályos. Az aorta ascendens átmérője 2,9 cm, a descendens 2 cm-es az aorta ablakban. A mellékvesék nem nagyobbak.

Segítségét szeretném kérni férjem CT leletének kifejtéséhez. Családjában több tüdődaganatos beteg volt. Mire számíthat?

Szeretnénk ismételten előrebocsátani, hogy leletet nem lehet önmagában értékelni, ezért van az, hogy a különböző képalkotó vizsgálatokra is úgy utalják be általában a beteget, hogy röviden összefoglalják a kórelőzményét, valamint hogy mi a célja a vizsgálatnak, a leletek, az összkép alapján mit keres a klinikus, a kezelőorvos.

A mediastinum a gátorüreg, vagyis a tüdők közötti rész, ahol a szív, a légcső, a nyelőcső, a nagyerek helyezkednek el. Ennek felső részében látnak néhány kisebb, nem kóros méretű (nem patológiás) nyirokcsomónak megfelelő képletet. A tüdő hilus a tüdőkapu, vagyis az a terület, ahol a légcső jobb, illetve bal oldali szára, a nagyerek belépnek a tüdőbe, itt nem láttak nyirokcsomót. Nem írnak le a mellhártyák között (pleurálisan) folyadékot. A tüdőben nem írnak le olyan lágyrészképletet, amely daganatra utalna. A 8 mm-es gócocskát alaposabb vizsgálattal egy érnek (egy ér tágult részének) véleményezték. Az erek (aorta, tüdőverőér, és a felső cava/káva véna) normálisak. Megmérték és leírják a felszálló aorta és a leszálló aorta (ascendens és descendens szakasz) tágasságát.

Tehát ez alapján a lelet alapján nem lehet tüdőrákra gyanakodni, de önmagában egy negatív mellkasi CT nem is zárja ki azt, hogy a betegnek a hörgőiben legyen valahol egy rizsszemnyi vagy borsnyi kezdődő daganat. Ezért szeretnénk újfent megerősíteni, hogy csak egy lelet alapján nem lehet általában diagnózist felállítani vagy kizárni, ehhez több lelet ismerete, a beteg kikérdezése, részletes vizsgálata szükséges.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Mire jó a tüdőszűrés?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Négy ráktípusban vethető be az érgátló terápia
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdődiagnózis
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák

Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top