Mellkas CT: residualis góc

Szeretném, megkérdezni, hogy mi a véleményük illetve mit jelent az alábbi mellkas CT lelet eredménye, ami a következő:

„Tumorra gyanús jel sem a hilusokban, sem a tüdőparenchymában nem látható. A jobb 6. tüdősegmentumban két 3 mm-es és egy 6 mm-es halvány góc látható, melyek kis residualis gócnak felelnek meg. Aktív TBC-re gyanús eltérés nem látható. Pleuralis folyadék nem észlelhető. A bal alsó tüdőrégióban a mellkas röntgenfelvételen bejelölt területen pathológiás eltérés nem azonosítható. Mindkét axillaris régióban néhány 5×10 mm-es, valószínűleg reactiv nyirokcsomó ábrázolódik.”

Esetleg számításba jöhet az is, hogy korábban TBC betegségem volt?

Egyetlen leletből az esetek többségében nem lehet véleményt formálni, diagnózist felállítani. Ahhoz, hogy egy nagy valószínűséggel „biztos” diagnózisra lehessen jutni, a képalkotó vizsgálatok mellett szükségesek a laborleletek, azoknak és a képalkotó vizsgálatok időbeli változásának ismerete, az alapbetegség ismerete (mert ebből a levélből az sem derül ki, hogy van-e, volt-e igazolt rosszindulatú betegség), a beteg vizsgálata, panaszainak részletes kikérdezése.

Ezen a CT leleten a felvételeket értékelő orvos leírja, hogy sem a tüdő állományában (parenchymában), sem a tüdőkapukban (hilusok) nem lát daganatra gyanús jelet. A tüdő állományában két kis góc ugyan leírásra kerül, de ezt a felvételeket értékelő orvos nem véleményezi daganatnak. A hónaljak (axilla) területén vannak nyirokcsomók, de – feltételezhetően a méretük alapján – a vizsgáló orvos ezeket sem tartja daganatosnak. Azt, hogy emiatt a lelet miatt van-e, és ha igen, mikor szükség kontroll vizsgálatra, azt az az orvos tudja eldönteni az egyéb leletek alapos ismeretében, aki erre a CT vizsgálatra beutalta Önt.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Mire jó a tüdőszűrés?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis
Tüdődaganat kisebbítése
Nem kissejtes tüdőrák

Tüdőrák: mozgás és étrend
Tüdőrák: hihetetlen gyors leépülés?
Kissejtes tüdőrák külső jelek nélkül?
Tüdővel kapcsolatos elváltozás
Tüdődaganat tünet nélkül
Tüdőrák: hogyan tovább?
Nem kaphatok kezelést?
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Halálos cigaretta

Top