Mellkasfolyadék, COPD (jelige: Buci 08)

Férjem májusban leesett a létráról, beütötte a jobb oldalát. Orvoshoz nem ment. Majd augusztusban behívták vizsgálatra, tüdőszűrő után a Tg.-ba. Mellhártya izzadmányt találtak nála. Gyógyszereket kapott, de 2 heti szedés után is látszott a folyadék a jobb basison. Beutalták szanatóriumba, ahol leszívták a folyadékot (100 ml). A mellkaspunctatum kenet: vvt-k, lymphocyták. Bronchoscopia: gyulladásos nyálkahártya, ép szájadékok. A jobb oldalon látott kevés mucopurulens váladékot leszívtuk. A brochus szívadék kenete: normál légúti sejtek. A cyt: tu. sejtek nem láthatók. A férjem nyilvántartott COPD-s beteg. Most a főorvos úr elküldte mellkas CT-re, aminek az eredményét szeretném ha ismertetné.

A pajzsmirigy, mellékvesék területében kóros densitás, ill. kontraszthalmozás nem látható. A tüdő parenchymában térszűkületre utaló jel nem ábrázolódik. A jobb 4,5 szegmentumokban egy-egy vastagabb falú bronchus. Jobb oldalon basalisan 10-12 mm vastagságú mellkasfolyadék és pleuralis csipkézettség ábrázolódik. Infiltració nem látható. Paraaorticusan, paratrachealisan egy-egy 5 mm-es nyirokcsomó. A bifurcatio szabad. A középárnyék megtartott.

Szeretném kérdezni, azok a nyirokcsomók a főütőéren és a hörgőn mitől lehetnek és a mellkasfolyadék honnan termelődik, vagy miért nem szívódik fel?

A leírt adatok, illetve a CT lelet nem bizonyítanak rosszindulatú daganatos betegséget. A hörgőből (bronchusból) vett és citológiai (cyt) vizsgálaton értékelt sejtek sem voltak tumorsejtek, ezt jelenti az, hogy „tu sejtek nem láthatóak”.

A tüdő par. a tüdőszövetet jelenti, amelyben nem láttak olyan gócot (densitást vagy kontrasztanyag felszaporodást), amely daganatra utalna. A tüdő szegmentumai (a lebenyeket alkotó részek) közül a negyedik és ötödik számúban (körülbelül a jobb tüdő közepén) láttak egy-egy vastagabb falú hörgőt. Jobb oldalon a tüdő alsó részén (bázisán) van 10-12 mm vastagságú folyadék és itt a pleura, vagyis a mellkashártya csipkézetten jelenik meg a CT vizsgálaton (normálisan egyenes), ami arra utalhat, hogy ott kötőszövetes összenövések alakultak ki a mellhártyafolyamat, a mellhártyagyulladás miatt. A főütőér (aorta) mellett és a hörgők mellett normálisan is vannak nyirokcsomók, amelyek néhány mm nagyságúak, ezek enyhe méretbeli növekedését szintén eredményezheti gyulladás, a daganatos nyirokcsomók ennél általában nagyobb méretűre nőnek.

Arra  a kérdésre, hogy a mellkasi folyadék miért termelődik újra, az Ön férjét ellátó orvosok is ismételt vizsgálatokkal keresték/keresik a választ. Amiatt, hogy biztosan kizárják valamilyen súlyosabb betegség fennállását, valószínűleg későbbiekben is szükség lesz kontrollvizsgálatokra.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőszűrés
Mire jó a tüdőszűrés?
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Dohányzás: 19 percenként egy halott

Top