Mellkasvizsgálat eredménye (jelige: letkri)

A következők jelentésére lennék kíváncsi: pleuralis folyadékgyülem nem látható. A mediastinumban több 10-12 mm-es kórosan megnagyobodott nyirokcsomó látható döntően paratrachealisan, illetve paraaorticusan. A bal hilusban egy hasonló méretű nyirokcsomó ábrázolódott. Bal oldalt a hilussal összefüggően egy kb. 50×40×46mm-es nyúlványos határú kontraszanyagot halmozó szövetszaporulat figyelhető meg. A jobb tüdőben több apró 4-5 mm-es körülírt képlet ábrázolódott. A brochusokban szövetszaporulatot, szűkületet igazolni nem lehetett. A mellékvesékben térfoglalás nem látszik. A csontok részéről secunder folyamatra utaló jel nem mutatható ki.

Hörgőtükrözés primer tüdő adenoca. fennállására utaló eredményt adott.
Kérdésem: pontosan hol helyezkednek el a daganatok? Hányas lehet a stádiumbesorolás és elvileg műthetővé teheti-e a kemoterápia (gemzar jelenleg) önök szerint? Köszönöm válaszukat, egyedül csak addig jutottam, hogy mirigyhámsejtes.

Azt, hogy egy daganat műthető-e nem lehet egyetlen képalkotó vizsgálati leletből megmondani, ezzel a kérdéssel kezelőorvosához kell fordulnia.

A CT lelet szerint nincs folyadék-felhalmazódás a mellhártya (pleura) lemezek között. A nyirokcsomók a gátorüregben helyezkednek el a légcső (traceha) és főverőér (aorta) mellett. A gátorüregnek, latin nevén a mediastinumnak a mellkas középső részét, a két tüdő között elhelyezkedő területet hívják, itt van a szív, a szívből induló és oda érkező nagyerek, a légcső és a belőle leágazódó két főhörgő, nyirokerek, nyirokcsomók stb.

Hilusnak a tüdőkaput hivják, ahol belépnek a tüdőbe a főhörgők és az erek, itt ír le az Ön rendlekezésére álló lelet egy zölddiónyi daganatot. A jobb tüdőfélben leírt 4-5 mm-es képlet több minden is lehet: lehet áttét, lehet korábbi betegség maradványtünete. Erről a leletező orvos szokott nyilatkozni, illetve kezelőorvosától kaphat felvilágosítást.

A mellkas képalkotó vizsgálatánál a has felső része is belekerül a vizsgálati területbe, mivel a test oldalán a testfal mellett a tüdők elvékonyodva lefelé is lenyúlnak, ezért jelzi a lelet azt, hogy mellékvesében nem látnak daganatot. A vizsgált területbe eső csontokon sem láttak áttétet.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőszűrés
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből villámcsapás
Tüdőrák, végstádium
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top