Mellrák: Aromasin és lézerkezelés?(jelige: Remény)

Édesanyámat (77 éves) a napokban diagnosztizálták emlőrákkal. A daganat nem nagy, kb. 2 cm, de az orvos szerint rossz helyen van, ezért kicsi a valószínűsége az emlőmegtartó operációnak. Édesanyámat meglehetősen sokkolta ez a hír.

A kérdésem az lenne, hogy ismerik-e az Aromasin nevű tablettát (úgy tudom törzskönyvezve van Magyarországon is), és ha igen, mennyi esélyt látnak arra, hogy egy „kimetszéssel” (tehát nem teljes csonkolással) plusz az Aromasin műtét utáni szedésével, jó eredményt lehet elérni. A kérdés azért merült fel, mert hasonló precedens volt egy angliai barátom édesanyjánál, aki mereven elzárkózott a csonkoló műtéttől, ezért csak egy kisebb operáción esett át, és három éve szedi az Aromasint, és azóta nem újult ki a rákja illetve nem lett áttétes.

A másik kérdésem az, hogy Magyarországon végeznek-e valahol lézeres rákműtétet, és ha igen, milyen tipusú rákbetegségnél alkalmazható?

A beteg pontos kórtörténetének ismerete nélkül természetesen nem lehet vélemény formálni. Azonban azt le kell szögezni: a különböző esetek felületes összehasonlítása felelőtlenség lenne. Az Aromasin rutinszerűen használt készítmény Magyarországon is. Megfelelő onkológiai centrumban (ahol a sebész és onkológus együttműködése biztosított) kaphat szakszerű válaszokat  kérdéseire.

Magyarországon is történik lézeres beavatkozás, ez a kezelési forma több daganattípusnál is alkalmazható. Arról azonban, hogy konkrét esetben felmerülhet-e bármilyen lézese beavatkozás, ugyancsak a területileg illetékes onkológiai cenmtrumban kaphat felvilágosítást, ahol ismerik a beteget, a pontos kórtörténetet és a betegség részleteit.

Top