Mellrák: áttét esélyei (jelige: Hogyan tovább)

48 éves vagyok. Rendszeresen jártam szűrésre. Húst nem ettem, alkoholt nem ittam, rendszeresen sportoltam (napi 8 km futás). Ennek ellenére 2007. február 23-án csomót vettem észre a mellemben. (Előtte 2006 novemberében voltam mammográfián, mely nem mutatott ki semmit.)

2007 márciusában eltávolították a mellemet úgy, hogy implantátumot ültettek be. Túl vagyok a kemoterápián és sugárkezelésen, sőt PET CT-n is, mely nem mutatott ki áttétet. Her2 negatív vagyok.

Kérdésem az, hogy meddig van esély a távoli áttétek kialkulására, mert most ismételten kell mennem CT-re. A kemo kezelés után az arcomon szőrpihék jelentek meg (elég sűrűn). Van esély arra, hogy ezek maguktól kihullanak, vagy el kell távolíttatni?

Egy mellrák miatt operált betegnél hosszú évekig fennáll a kockázata a betegség kiújulásának, illetve távoli áttétek megjelenésének. A műtét utáni kemoterápia, illetve sugárkezelés célja is az, hogy a betegség kiújulásának kockázatát csökkentse, de a rizikót nullára visszaszorítani nem tudják sajnos ezek a kezelések sem. Hormonreceptor pozitív betegeknél a tartós hormonkezelés célja is az, hogy gátolják a betegség késői kiújulását.

Azért szükségesek a kontrollvizsgálatok, köztük a kontroll CT-k is, hogy időben észrevehessék, és szükség esetén kezelhessék Önt, ha a betegség esetleg kiújul. Az arcon megjelent szőrpihékkel kapcsolatos problémáját beszélje meg a következő kontroll alkalmával kezelőorvosával, bár valószínűleg ez elsősorban kozmetikai kérdés.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
A HER2-pozitív emlőrák és célzott kezelése
Mozgással a mellrák ellen
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák, magas trombocitaszám
Emlőrák következtében csontáttétek
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák sok áttéttel
Sokszoros áttétek
Mátáttétes emlőrák következményei
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top