Mellrák, áttétek, fájdalomcsillapító (jelige: nyt)

Anyósomat 2006-ban mellrákkal műtötték, és el is távolították az egyik mellét. 2009-ben csontáttét keletkezett (3 csigolyát érintve), amire sugárkezelést kapott. 2010. februárban májáttéteket találtak nála 6 darabot, közepes méretűt. Elnézést a nem részletes leírásért, de anyósom eldugja a leleteket, néha sikerül csak megnéznünk. Most van túl a 4. kemón, amit a máj miatt kap. A második után CT-re kellett mennie, ahol azt mondták, hogy nem változtak az áttétek és a tüdejét is vizsgálták. A CT leleten azt olvastuk, hogy 13mm-es góc van a tüdőben, amire anyósom azt mondta, hogy tüdőgyulladásnak a hege. Lehet ezt összetéveszteni? Vagy anyósom nem akarja elmondani, hogy ne aggódjunk?

A kemóval kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy az első után nagyon rosszul volt, hányinger, gyomorfájdalom, hát- és lábfájdalom, két napig nyomta az ágyat. A 2. és 3. után semmi baja nem volt, most a 4. után megint nagyon rosszul van. Ez mitől lehet, hogy az egyiknél rosszul van, a másiknál meg semmi baj?

Fájdalomcsillapítót szed: Jurnista 8mg-ot, csak éjszaka hat neki, de nem akar erősebbet felíratni, mert fél, mellé szed még kétféle fájdalomcsillapítót is. Most mondta el nekünk, hogy a csuklójában és a bokájában is van csontáttét. Minden nap fájdalmai vannak. Nem tudom mit lehetne tenni, vagy meggyőzni az erősebb gyógyszerről, mert rossz nézni, hogy szenved.

A tüdőben lévő gócról csak a levele alapján nem tudunk véleményt alkotni. Tudni kellene például, hogy mit mutattak ezen a helyen a korábbi mellkas röntgenek, illetve volt-e CT vizsgálat korábban a tüdőről, s az mit mutatott. Számítana a góc alakja, az hogy miként veszi fel a kontrasztanyagot stb.

Nem lehet pontosan megmondani, miért reagálnak a betegek azonos hatóanyagú, akár azonos dózisban adott kezelésre is különbözőképpen. Teljesen azonos adagban és idő alatt beadott, azonos készítményeket tartalmazó kezelésnél is lehet, hogy a beteg egyéb kísérőbetegségei miatt szedett gyógyszerek, esetleg az onkológiai betegek által szedett táplálékkiegészítő készítmények befolyásolhatják a daganatgátló gyógyszerek felszívódását, anyagcseréjét, kiválasztását (szakszóval farmakokinetikáját), vagyis egyik alkalommal a gyógyszer rövidebb ideig hat a szervezetben, míg a másik alkalommal hosszabb ideig.

A fájdalomcsillapítás kapcsán azt jól érzi: anyósát bátorítani kellene arra, hogy megfelelő dózisban, megfelelő erősségű fájdalomcsillapítót használjon. Ha a jelenleg beállított, tartósabb hatású készítmény mellett a fájdalmak miatt naponta többször kell bevenni egyéb gyógyszert is, akkor nincs megfelelően adagolva a fájdalomcsillapító! Pedig ma már nagyon sokféle, különböző hatóanyagokat tartalmazó, különböző módon adagolható fájdalomcsillapító készítmény áll rendelkezésre, amelyek alkalmazásában az anyósát kezelő onkológus tud tanácsot adni, de csak akkor, amennyiben tudomására jut (a beteg elmondja neki), hogy a jelenleg szedett gyógyszerek mellett nem sikerült elérni a fájdalommentes állapotot.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák

Csontáttétek
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Nem minden nő választja az emlőmegtartó műtétet
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Áttétes emlőrákban is sorvasztják az ereket
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét, csontáttét mellrákban
Emlőrák, majd gerincrák, rákmarker
Csontáttétes mellrák esélyei

Csontáttétes mellrák
Mellrák kezelések sorrendje
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Kiújult mellrák, sorstársak

Kiújult, áttétes mellrák

Csontáttétes mellrák 60 évesen

Emlőrák, fájdalmas csontáttétek
Csontáttétes mellrák
Csontáttétes emlőrák: mi szabad?
Mellrák kiújulása 17 év után
Kiújult mellrák és Herceptin
Mellrák: kórszövettani diagnózis
Mellrák bizonytalanságai
Mellrák: in situ ductalis carcinoma
Fájdalom a műtött mellben
Megvastagodott műtött mell
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Áttét nélküli mellműtét
Mellműtét után 9 hónappal
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés
Emlőrák: kemo vagy nem kemo?
Emlőrák terápiája
Emlőrák: döntés a kemoterápiáról
Emlőrák műtét után
Mellrák: van más mód?

Top